"Naujagimiams palankios ligoninės iniciatyvą" 1992 metais paskelbė Tarptautinė Pasaulio sveikatos organizacija drauge su Jungtinių Tautų vaikų fondu. Jos tikslas - užtikrinti motinos teisę žindyti savo kūdikį, o kūdikio teisę - gauti geriausią maistą ir ryšį su motina, tai yra būti žindomam. Prie šios iniciatyvos Kauno medicinos universiteto klinikos prisijungė dar 1993 metais.

Iniciatyva buvo pagrįsta daugeliu mokslinių tyrimų. Kad būtų užtikrinta sėkminga motinos laktacijos pradžia, Naujagimiui palankios ligoninės pagrindą sudaro dešimt reikalavimų.

Ligoninėje turi būti sudaryta raštiška žindymo programa, kuri nuolat skelbiama visam sveikatos priežiūros personalui. Personalas privalo turėti įgūdžių, reikalingų šiai programai įgyvendinti. Visos nėščiosios turi būti informuojamos apie žindymo privalumus ir būdus. Tokioje ligoninėje motinoms padedama pradėti žindyti naujagimį per pusvalandį nuo gimdymo.

Motinoms taip pat turi būti parodoma, kaip žindyti ir tęsti žindymą, jei jas reiktų atskirti nuo naujagimių. Naujagimiui neturi būti duodama jokio kito maisto ar gėrimo, išskyrus motinos pieną, nebent to reiktų dėl medicininių priežasčių.

Naujagimiui palankioje ligoninėje siekiama, kad motina ir naujagimis būtų palatoje kartu visą parą. Žindyti kūdikį skatinama tiek, kiek reikia ir kada jis nori. Žindomiems kūdikiams neduodami dirbtiniai spenelių pakaitalai - čiulptukai. Taip pat turi būti steigiamos žindymo krūtimi paramos grupės, į kurias nukreipiamos iš ligoninės išvykstančios motinos.

Kauno medicinos universiteto klinikose pirmoji koordinatorė Naujagimiui palankios ligoninės įdiegimo praktikoje buvo dabartinė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė. Nuo 1996 m. koordinavimą perėmė dabartinė Neonatologijos klinikos vadovė dr. Eglė Markūnienė.

Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikoje kasmet gimsta apie 2500 kūdikių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją