Miršta tūkstančiai

Kasa yra liauka, esanti giliai pilve, tarp skrandžio ir stuburo. Ji gamina hormonus: insuliną, gastriną ir kitus, kurie patekę į kraują keliauja po visą organizmą. Hormonai padeda organizmui saugoti ir panaudoti energetines medžiagas, kurios pasisavinamos su maistu. Pavyzdžiui, insulinas kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje. Kasa gamina virškinimo sultis, kurios padeda apdoroti maistą.

Kaip ir bet kuriame žmogaus pilvo organe, kasoje taip pat gali atsirasti vėžys. JAV kasmet užregistruojama apie 30 tūkstančių naujų susirgimų kasos vėžiu ir 27 tūkstančiai mirčių nuo šio vėžio. Lietuvoje pernai kasos vėžiu susirgo 480 žmonių. 58 procentai kreipėsi į medikus tuomet, kai vėžys buvo diagnozuotas paskutinėje stadijoje.

Kenkia rūkymas

A.Šlepavičius sako, kad didesnė rizika kasos vėžiu susirgti turi vyresni nei 60 metų žmonės, ypač vyrai.

Nors rūkymas labiau siejamas su kvėpavimo takų ligomis ir plaučių vėžiu, yra nustatyta, kad šis žalingas įprotis riziką susirgti kasos vėžiu padidina tris kartus.

Šia liga dažniau serga diabetikai, taip pat dėl chroninio kasos uždegimo kenčiantys asmenys.

Didelė ir paveldėjimo tikimybė. Trigubai didesnė galimybė kasos vėžiu susirgti tiems, kurių pirmos eilės giminaičiai taip pat sirgo šia liga.

Gydytojas sako, jog nėra įrodymų, kad vėžiu galima susirgti vartojant vieną ar kitą maistą.

Tačiau dėl riebaus, kepto ir rūkyto maisto gali išsivystyti chroninis kasos uždegimas.

Simptomai pasislėpę

Kasos vėžys, pasak A.Šlepavičiaus, dažnai vadinamas paslėptų simptomų liga. Tai yra ankstyvoje jos stadijoje nėra jokių specifinių ligos simptomų. Vėžiui augant gali atsirasti skausmas viršutinėje pilvo dalyje arba nugaroje, pagelsta oda ir akys, patamsėja šlapimas, atsiranda silpnumas, prarandamas apetitas, krenta svoris, pykina.

Tačiau, pasak mediko, tai nėra specifiniai kasos vėžio simptomai. Jie gali pasireikšti ir sergant virusiniu kepenų uždegimu. Tik gydytojas gali nustatyti tikrą ligą.

A.Šlepavičius sako, kad tik pageltęs žmogus pradeda ieškoti medikų pagalbos. Tokiais atvejais medikai dažniausiai įtaria vieną iš dviejų ligų – virusinį hepatitą arba kasos vėžį.

Atlieka tyrimus

Jei pacientas turi kasos vėžiui būdingus simptomus, pilvo chirurgas ar gastroenterologas atlieka kraujo ir šlapimo tyrimus, vėžio žymių nustatymą kraujyje, pilvo organų echoskopiją, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos endoskopinį tyrimą. Dažnai kasos auglys jau nustatomas tiriant ultragarsu. Tačiau galutinę diagnozę patvirtinti bei parinkti tinkamiausią gydymo taktiką padeda magnetinio rezonanso tyrimas. Jis yra efektyvus ir suteikia daugiausiai informacijos, parodo, ar auglys yra peraugęs magistralines, šalia praeinančias kraujagysles ar ne.

Būtent ši informacija nulemia tolimesnę gydymo taktiką: ar galima auglį šalinti radikaliai, ar atlikti tik gyvenimą prailginančias ir mechaninę geltą likviduojančias procedūras.

Padėti sudėtinga

A.Šlepavičius apgailestauja, kad šiuo metu kasos vėžys gali būti išgydomas tik jį nustačius ankstyvoje stadijoje, kol jis dar neišplito krauju į kitus organus ir neperaugo magistralinių kraujagyslių. Tokių ligonių būna tik apie 15 procentų.

Jiems pašalinama kasa ir tulžies pūslė, dalis bendrojo tulžies latako ir tuščiosios žarnos, visa dvylikapirštė žarna. Tai sunki, apie šešias valandas trunkanti operacija. Po operacijos ligoniui taikomas gydymas specifiniais vėžį veikiančiais medikamentais chemoterapijos skyriuje, o radiologijos skyriuje taikomas spindulinis gydymas.

Kamuoja skausmas

Kai vėžys būna įsisenėjęs ir išplitęs, belieka panaikinti geltą ir prailginti kokybišką gyvenimą. Jiems gydytojai į vėžio pažeistą tulžies lataką įstato vamzdelį, kuriuo tulžis gali nutekėti. Tada tulžis vėl nubėga į dvylikapirštę žarną ir gelta išnyksta. Kartais, kai šios procedūros atlikti neįmanoma, tulžies latakas sujungiamas su žarna. Taip suformuojamas naujas kelias tulžiai nutekėti, aplenkiant vėžio pažeistą vietą.

Medikai žino, kad kasos vėžys sukelia itin stiprų skausmą, kurio neveikia medikamentai. Tuomet pacientui gali padėti Klaipėdos ligoninėje dirbantis skausmo klinikos gydytojas, kuris atlieka įvairias intervencijas skausmui slopinti.

Gyvena neilgai

Pasak A.Šlepavičiaus, Klaipėdos ligoninėje taikoma Vakaruose priimta tvarka: kasos vėžiu sergančio ligonio gydymo taktiką nustato pilvo chirurgo, chemoterapeuto ir radiologo konsiliumas.

Kasmet šioje įstaigoje operuojama apie 50 kasos vėžiu sergančių žmonių. Beveik 10 metų, pasak medikų, čia sėkmingai atliekamos radikalios kasos vėžio operacijos. Nepaisant didelių pastangų tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje penkerius metus po radikalių kasos vėžio operacijų išgyvena tik 20 procentų pacientų.