"Vieną kraujo produktų gamybos etapą perkelti į užsienį buvo nuspręsta dėl to, kad Lietuvos nacionaliniam kraujo centrui buvo per sunku įvykdyti preparatų ruošimui taikomus Europos Sąjungos Geros gamybos praktikos reikalavimus", - Eltai teigė Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas.

Apskaičiuota, kad investicijos į Geros gamybos praktikos reikalavimus atitinkančią gamyklą atsiperka per metus perdirbus 500 tonų plazmos. Kadangi Lietuvoje per pastaruosius trejus metus vidutiniškai perdirbta tik 12-12,5 tonos, Lietuvos donorų kraujo preparatus nuspręsta ruošti užsienyje.

Kaip Eltai sakė Nacionalinio kraujo centro direktoriaus pavaduotoja medicinai Jekaterina Sizova, į Vokietiją pirmąsias 2 tonas šaldytos plazmos gabens patys kraujo preparatų perdirbėjai.

Šalia Hanoverio Špringės miestelyje veikianti įmonė į Lietuvą atsiųs specialiai kraujo plazmos transportavimui pritaikytą refrižeratorių. Kelionės metu bus palaikoma žemesnė nei 35 laipsnių temperatūra, kad iš plazmos gaminami krešėjimo faktoriai neprarastų savo aktyvumo.

Perdirbti Lietuvos donorų kraujo produktai bus sugrąžinti į Lietuvą ir tiekiami mūsų šalies gydymo įstaigoms.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų teigimu, kraujo produktų ruošimas svetur valstybei kainuos daugiau, tačiau ligoniams už jį mokėti nereikės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją