Šiemet sulaukę pirmųjų algų ligoninių ir poliklinikų vadovai per daug nenudžiugo. Skaičiuojama, kad dauguma jų gavo mažesnius atlyginimus nei pernai.

Mažėti direktorių algas privertė nuo šių metų pradžios įsigaliojusios įstatymo pataisos.


Po kurių Panevėžio stomatologijos poliklinikos vadovas skundžiasi. Jo gaunami pinigai sumažėjo perpus ir dabar esą yra mažesni už pavaldinių.

„Mano alga popieriuje – 3,3 tūkst. litų. O gydytojų atlyginimai nesumažėjo, yra tokie patys, vidutiniškai 4 tūkst. litų. Tai pasidaro nematytas dalykas. Nė vienoje pasaulio valstybėje neatrasime, kad įstaigos vadovas, už viską atsakingas, atlyginimų hierarchijoje atsiranda vos ne per vidurį“, – teigė Panevėžio miesto stomatologijos poliklinikos direktorius Karolis Valantinas.

Tačiau net pati gydytojų vadovų sąjunga pripažįsta – vargu, ar tokie skundai pagrįsti. Mat pataisos pernai buvo priimtos paaiškėjus, kad per sunkmetį pusės gydytojų vadovų algos ne mažėjo, o didėjo, kai kuriems – net iki 70 proc.

Be to, direktorių algų nereglamentavo joks įstatymas, todėl, Seimo Sveikatos reikalų komiteto surinktais duomenimis, steigėjai, pavyzdžiui, Vilniaus, Mažeikių, Ukmergės poliklinikų vadovams nepagailėjo algų, didesnių net už Vilniaus ir Kauno klinikų direktorių.

O vos per tūkstantį gyventojų turinčios Sedos gydymo įstaigos vadovas kas mėnesį mėgaudavosi 10 tūkst. litų alga.

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo šiemet tokių sėkmės istorijų nebeliks. Visi vadovaujantys vienodo lygmens ligoninei ar poliklinikai bazinę algą gaus vienodą.

„Rajono ligoninei siekia 5,4 tūkst. litų, regioninei ligoninei – 6,2 tūkst. litų, respublikinei 7 tūkst. litų ir universiteto – 7,9 tūkst. litų. neatskaičius mokesčių. Poliklinikų ir pirminių sveikatos priežiūros centrų atlyginimai yra nustatomi nuo darbuotojų skaičiaus pagal tą pačią metodiką. Mažiausios įstaigos sudaro 2,8 tūkst. litų, o didžiausios, jeigu įstaigoje dirba daugiau kaip 500 darbuotojų, – 6,5 tūkst. litų“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė.

Skaičiuojama, kad bazinės algos sumažėjo 30–40 proc. Tiesa, vadovai dar gali tikėtis iki 40 proc. dydžio priedų, tačiau teigiama, kad bent sunkmečiu juos gauti nebus lengva.

„Jeigu išlaidos neviršija pajamų, rezultatas teigiamas ir kiti kriterijai išlaikomi, tokiu atveju priedus gauna. Bet teigiamą balansą gali būti sunku pasiekti, kadangi finansavimas šiais metais mažėja“, – kalbėjo Gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Stasys Gendvilis.

Skaičiuojama, kad ligoninių ir poliklinikų direktorių algos nuo šių metų sumažėjo mažiausiai 1 tūkst. litų.