Spagečiai gali turėti žemą glikemijos indeksą, reiškiantį, kad jūs ilgiau jausitės sotūs. Tačiau tam, kad taip įvyktų, juos reikia išvirti kietai (al dente).

Kai spagečiai būna dar kieti, virškinimo enzimai ilgiau skaido krakmolą į cukrų, todėl jis lėčiau patenka į kraują ir mes ilgiau jaučiamės sotūs. Taip geriau galima kontroliuoti savo svorį. Jei spagečiai būna pervirę, glikemijos indeksas padidėja, todėl krakmolas suskaidomas greičiau. 

Taigi, norėdami užtikrinti “al dente” kietumą, pradėkite tikrinti savo spagečius likus mažiausiai dviem ar trim minutėms iki rekomenduojamo virimo laiko pabaigos.
Salotoms naudokite riebalų užpilą

Norėdami iš salotų gauti maksimalią naudą, valgykite jas su riebalų užpilu. Organizmui reikia riebalų, kad jis galėtų pasisavinti svarbius antioksidantus, mažinančius širdies ligų ir vėžio riziką. 

Ohajo univeristeto mokslininkai nustatė, kad valgant šviečių daržovių salotas su aliejumi, organizmas geriau pasisavino tokius antioksidantus kaip likopenas iš pomidorų, beta karotenas iš morkų bei liuteinas ir zeaksantinas iš salotų lapų. Kuo daugiau riebalų, tuo geriau absorbuojami antioksidantai.
Jei nenorite naudoti riebalų, salotas galite valgyti su avokadu, kuris turi daug širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų rūgščių. 

Rinkitės troškintą mėsą 

Dažnai manoma, kad kepant grilyje arba kepsninėje galima pasigaminti mažai kalorijų turinčių mėsos patiekalų. Tačiau Nacionalinis vėžio institutas nustatė, kad kepant mėsą aukštoje temperatūroje gali išsiskirti dvi žalingos medžiagos – heterocikliniai aminai (HCA) ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH), kurie gyvūnams sukeldavo vėžį. 

Sveikiau ruošti patiekalus žemoje temperatūroje ir naudoti tokius terminio apdorojimo būdus kaip troškinimas, kurio metu mėsa neapdega. Mėsą troškinkite su daugybe prieskoninių žolelių. Kanzaso valstijos univeristeto tyrimai parodė, kad rozmarinuose esančios natūralios medžiagos 92 proc. apsaugojo nuo HCA susidarymo mėsoje, kuri buvo kepama aukštoje temperatūroje.

Kiti prieskoniai – ciberžolė, kalendra ir kuminai – HCA susidarymą sumažino 39 proc.

(B.d.)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)