Ėda stemplę

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Giedrius Šimulionis teigia, kad pastaraisiais metais rėmuo, medikų vadinamas gastroezofaginio refliukso liga arba sutrumpintai GERL, vargina vis daugiau žmonių.

GERL išsivysto tada, kai tarp stemplės ir skrandžio esantis raukas nepakankamai užsidaro ir rūgštus skrandžio turinys kartkarčiais sugrįžta į stemplę.

Dėl to jaučiamas būdingas rėmens deginimas ar skausmas, rūgštus skonis burnoje. Sergant šia liga, vargina skrandžio pilnumas, pilvo pūtimas, pykinimas, raugėjimas. Kosulys, krūtinės skausmas, apsunkintas ar skausmingas rijimas gali reikšti, jog stemplės gleivinė jau pažeista rūgščių.

Sukelia kosulį

G.Šimulionis teigia, kad aukščiau aprašyti refliukso simptomai buvo tradiciniai. Tačiau pasitaiko ir neklasikiniai ligos simptomai, kai gydomos įvairios kitos ligos, nepagalvojant apie refliuksą. Gydytojas sako, kad kosulys, dusulys, skausmas širdies plote, įtariama stenokardija, bronchinės astmos epizodai, laringitas, užkimimas, nuolatinis gerklės skausmas, gali būti ne kas kita, kaip refliukso simptomas. Kartais rūgštus skrandžio turinys išsilieja iki pačių bronchų ir dirgina juos sukeldamas bronchų spazmus. Kokia tai liga, geriausiai nustatyti atlikę tyrimus gali gydytojai.

Vėžio daugėja

Gastroenterologas teigia esą pačių įvairiausių priežasčių, kodėl raukas tarp stemplės ir skrandžio užsidaro nepakankamai, tačiau nemažą įtaką tam turi mūsų gyvenimo būdas, stresinės situacijos, nuolatinė įtampa. G.Šimulionis teigia, kad eilę metų jaučiant rėmenį ir nesigydant rūgštus skrandžio turinys pažeidžia stemplę. Ji parausta, susidaro žaizdelės, išsivysto priešvėžinė būklė Bareto stemplė, o galiausiai ir stemplės vėžys.

Lietuvoje refliukso liga serga apie 10 proc. gyventojų, tačiau apie trečdalis žmonių skundžiasi rėmeniu, besikartojančiu kelis kartus per savaitę. Per 20 metų sergančiųjų visų rūšių stemplės vėžiu padaugėjo tris kartus. Dėl tiesioginio ryšio tarp rėmens ir stemplės vėžio niekas jau neabejoja.

Vyrai serga dažniau

GERL gali atsirasti bet kam, nepriklausomai nuo amžiaus ar gyvenimo būdo.

Ši liga vis labiau plinta visame pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse, todėl šią patologiją galima pavadinti civilizuotų kraštų liga. Vakarų šalyse apie 20–40 proc. gyventojų jaučia nuolatinį rėmenį. Skaičiavimai rodo, kad 50 milijonų europiečių ir 21 milijonas amerikiečių yra paveikti GERL. Šia liga vyrai serga dažniau nei moterys, taip pat dažniau serga vyresni asmenys.

Gydytojas G.Šimulionis teigia, kad iš visų rėmenį jaučiančių žmonių 60 proc. jį tik jaučia, tačiau stemplė nėra pažeista. 40 proc. rėmenį jaučiančių žmonių stemplė yra daugiau ar mažiau pažeista. Iš jų 5 proc. gali išsivystyti vėžys.

Delsia gydytis

GERL simptomai gali stipriai paveikti žmonių gyvenimo kokybę. Nepaisant šio fakto, žmonės, kenčiantys nuo GERL, dažnai ilgą laiką nesikonsultuoja su gydytojais, todėl jiems liga nediagnozuojama ir jie priversti bereikalingai kentėti. Paskutiniai tyrimai parodė, kad vidutiniškai užtrunka 82 savaites, kol pacientai, kenčiantys GERL simptomus, kreipiasi į gydytojus.

GERL kasdienį žmonių gyvenimą veikia įvairiais būdais. Labai dažnai pasireiškia miego sutrikimai. Paskutinė “Gallup” apklausa atskleidė, kad iki 80 proc. kenčiančių dėl rėmens simptomų turi miego problemų. Maždaug du trečdaliai sergančiųjų teigia, kad GERL iš esmės daro įtaką jų valgymo įpročiams. Žmonės vengia valgyti maistą, skatinantį rėmens simptomus, o tai smarkiai riboja jų dietą. Apie trečdalis kenčiančių GERL simptomus teigia, kad jie pakeitė savo gėrimo įpročius dėl GERL.

Vaistai nukenksmina

Gyvenimo būdo pokyčius, kurie padeda išvengti rėmens simptomų, skatina ir medikai. Gastroenterologas G.Šimulionis refliukso kamuojamiems žmonėms pataria valgyti dažnai ir po nedaug, rekomenduoja vengti citrusinių vaisių, riebaus ir gausaus, aštraus maisto, angliarūgštės turinčių gėrimų. Jis taip pat siūlo nerūkyti, nes nikotinas veikia tarp stemplės ir skrandžio esantį rauką. Rūkyti ypač nepatartina „ant tuščio skrandžio“.

Kartu su įpročių keitimu refliukso sukeltas problemas gydyti padeda vaistai. G.Šimulionis teigia, kad medikamentinis refliukso gydymas skiriamas ilgam laikui. Vaistai sumažina skrandžio rūgšties agresiją prieš stemplę, sukuria palankią rūgšties terpę, leidžiančią užgyti gleivinės žaizdoms. Taip jie užkerta kelią žaizdų piktybėjimui bei tolesnėms komplikacijoms.

Operuoti neskuba

Remiantis šiuolaikinėmis refliukso ligos gydymo rekomendacijomis šią ligą reikėtų pradėti gydyti pačiais efektyviausiais vaistais, ir tik pasiekus ilgalaikį pagerėjimą galima mažinti vaistų dozes ar tęsti gydymą mažiau efektyviais vaistais. Šį pavasarį jau ir lietuviams tapo prieinamas gydymas moderniausiu naujos kartos vaistu – izomeriniu protonų siurblio inhibitoriumi.

Jei žmogui nepadeda ir vaistai, jis yra nedarbingas, jaučiasi nelaimingas, medikai ryžtasi chirurginiam refliukso gydymui. Operacijos metu yra sustiprinamas rauko raumuo.

Tokios operacijos, nors ir atliekamos mūsų šalyje, kol kas nėra populiarios. Pasak G.Šimulionio, net ir po operacijos refliukso problema gali išlikti ir ligoniui tenka tęsti medikamentinį gydymą.