Kretingos savivaldybei priklausantį Pirminės sveikatos priežiūros centrą (PSPC) ir Kretingos šeimos kliniką tikrinti atvykusiai "Sodros" Klaipėdos skyriaus specialistei Ramunei Kniežienei ligos istorijų nedavė ir neleido pasidaryti jų kopijų Kretingos PSPC vadovaujanti Irena Narmontaitė .

"Sodros" Klaipėdos skyrius pagrasino su šiomis Kretingos gydymo įstaigomis nutraukti sutartį ir nebemokėti pašalpų pagal jose dirbančių gydytojų išduotus nedarbingumo pažymėjimus.

I.Narmontaitė tvirtino sauganti informaciją apie ligonių sveikatą ir iš tikrintojų reikalavo pacientų sutikimo susipažinti su jų liga.

"Paciento sveikatos privatumą saugo Civilinis kodeksas, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas, sveikatos apsaugos ministro įsakymai. Už jų pažeidimą gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė", - teigė medikė.

Ši gydytoja teigė, jog anksčiau, kai jų įstaigoje išduodamais nedarbingumo pažymėjimais domėdavosi Kretingos "Sodros" skyrius, ji buvo išsireikalavusi, kad tikrintojai pateiktų pacientų sutikimus vartyti jų ligos istorijas Nuo šių metų Kretingos gydymo įstaigas tikrina Klaipėdos "Sodros" skyrius, prie kurio buvo prijungti Kretingos Šilutės ir Palangos skyriai.

I.Narmontaitę labiausiai piktina tai, kad tikrindami nedarbingumo pažymėjimų išdavimo pagrįstumą "Sodros" atstovai abejoja jos, kaip medikės, kompetencija: "Teisę gydyti žmones ir nustatyti diagnozes mums suteikia Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos išduotos gydytojų licencijos. Tad ne "Sodros" specialistai turi spręsti, ar aš esu tam tinkama".

"Sodros" Klaipėdos skyriaus viršininkas Valdemaras Anužis sakė neabejojantis Kretingos gydytojų kompetencija.

"Mes tikriname ne jų kvalifikaciją, o sąžiningumą išduodant nedarbingumo pažymėjimus, pagal kuriuos pašalpos mokamos iš valstybės biudžeto", - tvirtino jis.

V.Anužis teigė, kad įstatymai "Sodrai" suteikia teisę susipažinti su visais dokumentais, kurie susiję su nedarbingumo pažymėjimų išdavimu.

"Sodros" direktoriaus patarėja Jolita Skinulytė-Niakšu tvirtino, kad įstatymai numato "Sodros" teisę susipažinti su ligonių gydymo eiga.

„Teisę susipažinti su ligonių gydymo eiga "Sodrai" suteikia Pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymas, kuris numato, kad be paciento sutikimo informacija apie pacientą gali būti suteikiama toms valstybės institucijoms, kurioms tokią teisę suteikia įstatymai. Valstybinio socialinio draudimo įstatymas "Sodrą" įpareigoja organizuoti ir vykdyti laikinojo nedarbingumo, invalidumo nustatymo pagrįstumo, teisėtumo ir teisingumo tikrinimus. "Sodros" teritoriniai skyriai turi teisę tikrinti dokumentus, kuriais grindžiamos jų administruojamos socialinio draudimo įmokos ir išmokos. Sveikatos apsaugos ministras 2001 metais yra patvirtinęs tvarką, pagal kurią tokia informacija suteikiama "Sodrai", - sakė "Sodros" atstovė.