Nuolatinių pirmųjų krūminių dantų kramtomųjų paviršių padengimo 6-8 metų vaikams darbus atlieka asmens sveikatos priežiūros įstaigos, sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl pirminės odontologinės pagalbos paslaugų teikimo bei apmokėjimo ir turinčios bendrosios praktikos odontologus ar burnos higienistus. Tėveliai su vaikais turi kreiptis į tą pirminę asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje yra prisirašę. Privačiai dirbantys odontologai tokių paslaugų nemokamai neteikia.

Šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto šiai profilaktikos programai skirta 1 mln. litų. Lėšos paskirstytos teritorinėms ligonių kasoms atsižvelgiant į statistinį jų veiklos zonose gyvenančių tokio amžiaus vaikų skaičių. Vilniaus teritorinė ligonių kasa savo zonos asmens sveikatos priežiūros įstaigoms gavo 272 200 tūkst. litų silantinėms medžiagoms įsigyti ir odontologų darbui apmokėti. Vieno vaiko krūminiams dantims padengti skiriama apie 15 litų.

Vilniaus teritorinė ligonių kasa susirūpinusi, kad kai kuriose jos zonos savivaldybėse, ypač Vilniaus, lėšos įsisavinamos gana vangiai. Aktyviai šis darbas vyksta tik Druskininkų savivaldybėje, Varėnos ir Ukmergės rajonuose bei Alytaus mieste. Kitos savivaldybės taip pat turėtų būti aktyvesnės, kad Vaikų sveikatos metams skirtų programų lėšos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto pasiektų mažuosius pacientus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją