Praėjusį savaitgalį Vilniaus, Alytaus ir Utenos rajonuose medikai konstatavo trijų sušalusių žmonių mirtis, o Panevėžyje dviem benamiams amputuotos kojos. Sinoptikai prognozuoja, kad ši savaitė bus dar šaltesnė.

Hidrometeorologams pranešus apie didelius šalčius, kaip teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), jei nėra būtinybės eiti iš namų, geriau likti juose ir pasirūpinti maisto, vandens bei kuro atsargomis. „Prireikus išeiti, lauke būkite kuo trumpiau. Jei šaltyje tenka ko nors laukti, negalima stovėti ar sėdėti ramiai, reikia kuo daugiau judėti“, – pataria ugniagesiai gelbėtojai.

PAGD atstovo teigimu, per didelius šalčius kyla pavojus nušalti drabužiais nepridengtas kūno vietas. „Ypač reikėtų saugoti ausis, nosį, skruostus, nes šias veido dalis sunkiausia paslėpti nuo šalčio ar stipraus vėjo. Taip pat dažnai nukenčia kojų ar rankų pirštai, pėdos, – pasakojo departamento atstovas. – Jei žmogus lengvai nušalęs, jį nedelsiant reikia sušildyti. Geriausia, kad aplinkos temperatūra nebūtų žemesnė nei 26 laipsniai. Nukentėjusįjį užklokite antklodėmis ir šiltais drabužiais.“

„Jei žmogus turi sąmonę ar ją atgavo, duokite šilto, bet jokiu būdu ne karšto gėrimo. Padėti norintys žmonės klaidingai mano, kad karštas gėrimas padės greičiau. Atvirkščiai – dažniausiai nukentėjusysis nudeginamas. Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu, bet negalima pilti karšto vandens ant nušalusių vietų. Taip pat nerekomenduojama kaitinti nušalusių vietų karšta gumine šildykle ar laikyti prie ugnies, trinti sniegu ar šiurkščiu audiniu“, – įspėjo PAGD atstovas.

Jei nušalimas sunkus, nukentėjusįjį pirmiausia reikia perkelti į šiltą patalpą. „Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs – tuoj pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia susukti į storą audeklą ir skubiai kreiptis į greitąją medicinos pagalbą ar vežti į artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą“, – rašoma PAGD pranešime.

Greitąją medicinos pagalbą galima išsikviesti nemokamais telefono numeriais. „Lietuvos telekomo“ laidiniu telefonu reikia surinkti 03, o bet kurio kito operatoriaus mobiliaisiais telefonais reikia rinkti tris skaičius: „Omnitel“ – 103, „Tele2“ ir „Bitės“ – 033. Ugniagesius gelbėtojus galima išsikviesti šiais numeriais: laidiniu telefonu – 01, mobiliaisiais: „Omnitel“ tinkle – 101, „Tele2“ ir „Bitės“ – 011. Mobiliuoju telefonu galima skambinti ir bendruoju pagalbos telefonu 112, net jei aparate nėra SIM kortelės.

Pasak turizmo firmų atstovų, lietuviai kasmet vis labiau pamėgsta keliones į slidinėjimo kurortus Šveicarijoje, Italijoje, Prancūzijoje ar kitose šalyse. Tačiau retas tautietis žino, kur skambinti, jei staiga nutiktų nelaimė. „Itin svarbu atsiminti, kad bendrasis pagalbos telefonas 112 galioja visose Europos Sąjungos šalyse, tačiau, apklausų duomenimis, tik ketvirtadalis europiečių tai žino. Numeriu 112 galima skambinti iš fiksuoto ryšio linijos ar mobiliojo telefono, taip pat iš taksofono. Skambučiai šiuo numeriu – nemokami“, – skelbiama Europos visuomenės informavimo bendrijos interneto svetainėje.