Jos išsivysto maždaug kas šeštam pacientui. Dažniausiai komplikacijos pasireiškia ūmiu tulžies pūslės uždegimu. Jo laiku negydant, tulžies pūslė gali prakiurti ir išsivystyti pilvaplėvės uždegimas. Akmenėliams iš tulžies pūslės patekus į tulžies latakus, liga gali komplikuotis pūlingu latakų uždegimu ir gelta (būdingi labai stiprūs skausmai, aukšta temperatūra ir šaltkrėtis, pageltusios akys) arba ūminiu kasos uždegimu (labai stiprus juosiantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, gausus vėmimas).

Abiem atvejais grėsmė paciento gyvybei yra didelė. Dėl minėtų komplikacijų miršta daugiausia ligonių, sergančių tulžies pūslės akmenlige.

Norint apsisaugoti nuo šių komplikacijų, būtina reguliariai tikrintis sveikatą. Išsivysčius komplikacijoms, gydymas būna daug sunkesnis ir ilgesnis. Reikia nepamiršti, kad tulžies latakų ligų komplikacijos gydomos tik apskričių lygio ligoninėse.

Jeigu jums jau nustatė akmenligę, tik jūs galite nuspręsti, ką daryti – operuotis ar laukti ligos simptomo – skausmo. Pasitarkite su specialistais, kuriais pasitikite, ir gerai apmąstykite visus „už“ ir „prieš“.

Dabar dažniausiai atliekama laparoskopinė operacija. Po jos beveik šimtu procentų išgyjama, komplikacijų pasitaiko labai retai, o apie 90 proc. atvejų nebūna jokių pooperacinių sutrikimų. Po operacijos jau kitą dieną pacientas išleidžiamas namo. Silpnumas ir nedidelis skausmas paprastai praeina po 7–10 dienų. Ypatingų veiklos apribojimų po operacijos taip pat nėra – pacientas gali dirbti įprastus fizinius darbus, žinoma, išskyrus sunkius.

Tulžies pūslės operacijos metu šalinama visa tulžies pūslė, todėl po operacijos pacientas turi koreguoti savo mitybos įpročius. Jis privalo reguliariai maitintis, apie 2–4 savaites vengti riebaus, aštraus, rūkyto ir kepto maisto, nepersivalgyti.

Didesnė rizika susirgti tulžies pūslės akmenlige gresia vyresnėms nei 60 metų moterims, mėgstančioms riebų maistą, taip pat staigiai numetusioms svorio ar nutukusioms, nėščioms bei toms, kurių artimi giminaičiai sirgo šia liga.