Žiemą mūsų organizmui pradeda trūkti vitaminų ir kitų mineralinių medžiagų. Jų stygių netrunkame pajusti susirgę peršalimo ligomis ar gripu, sutrikus virškinimo sistemai ar širdies veiklai. Tada gelbstimės maisto papildais ir sintetiniais vitaminais. Tačiau reikalingiausių ir, svarbiausia, natūralių medžiagų galime gauti, kasdien gerdami įvairių daržovių sultis.

Natūraliose sultyse gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų, vitaminų, aminorūgščių, fermentų ir kitų biologiškai aktyvių junginių. Vertingiausiomis laikomos minkštimo turinčios, ką tik išspaustos sultys. Jas organizmas įsisavina per 10–15 min.


Sultys naudojamos organizmo ląstelėms, audiniams, vidaus sekrecijos liaukoms ir įvairiems organams stiprinti. Sulčių negalima kaitinti, konservuoti ar pasterizuoti, antraip jos praras daugelį vertingųjų savybių. Taip pat nepatariama mirkyti spaudimui paruoštų daržovių – pakanka jas kruopščiai nuplauti virintu vandeniu ir nulupti storą odelę. Taip daržovės išsaugos daugiau vitaminų.
Kasdien rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip tris stiklines daržovių sulčių – didelis jų kiekis gali apsunkinti inkstų veiklą.


Bulvių sultys gerina virškinimo sistemos veiklą, skatina žarnyno peristaltiką, todėl tinka užkietėjus viduriams, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opoms gydyti (padeda opoms surandėti). Bulvių sultys mažina kraujospūdį, gerina širdies raumenų darbą, šalina iš organizmo susikaupusius skysčius, gydo inkstų ligas.

Agurkų sultys – geriausia šlapimo varymo priemonė. Šviežios agurkų sultys stiprina širdies raumenį, skatina plaukų augimą, mažina skrandžio ir žarnyno skausmus, karščiavimą. Sergant bronchitu, šviežias agurkų sultis galima sumaišyti su medumi ir gerti tris kartus per dieną po du valgomuosius šaukštus. Agurkų ir morkų sulčių derinys gydo reumatą.


Krienų sultys labai stiprios ir aštrios, todėl geriau gerti jas sumaišius su medumi ar citrinų sultimis. Šis mišinys gydo kepenis ir tulžies pūslę, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, padeda esant patinimams ar vandenligei. Krienų sultys taip pat malšina dantų skausmą – tereikia jas lygiu santykiu praskiesti su vandeniu. Norint sužadinti apetitą, rekomenduojama prieš valgį suvalgyti arbatinį šaukštelį tarkuotų krienų su medumi. Skaudančius sąnarius galima įtrinti krienų sultimis.

Pomidorų sultyse gausu natrio, kalio, kalcio ir magnio. Šviežių (ne konservuotų) pomidorų sultys skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl tinka virškinimui gerinti, sutrikus medžiagų apykaitai, sergant širdies ligomis. Pomidorų sultys taip pat geriamos sergant inkstų, kepenų ligomis. Pomidorų sulčių stiklinėje yra pusė parai būtinų vitaminų A ir C normos.

Morkų sultys – tai pagrindinis vitaminų A, B, C, D, E, K šaltinis. Jos didina organizmo atsparumą infekcijoms, tausoja nervų sistemą, gerina regėjimą ir virškinimą. Šios sultys geriamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, mažakraujyste, skatina skydliaukės veiklą, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Užkietėjus viduriams, rekomenduojama prieš pusryčius išgerti stiklinę morkų sulčių, o peršalus – sultis gerti sumaišytas su medumi. Morkų sultys yra itin naudingos nėščioms ir maitinančioms moterims, jos gydo sausą odą, dermatitus. Beje, šių šakniavaisių sultys gydo netgi nevaisingumą.

Burokėlių sultys gerina medžiagų apykaitą, mažina arterinį kraujo spaudimą, valo kepenis, inkstus ir tulžį. Burokėlių sultys geriamos sutrikus širdies ritmui, skydliaukės veiklai, menstruacijų ciklui, apsinuodijus. Taip pat sultis galima gerti sergant mažakraujyste. Jei vargina galvos svaigimas, galima pasigaminti medaus, burokėlių, morkų ir krienų sulčių mišinį. Jo reikėtų vartoti po valgomąjį šaukštą du kartus per dieną.

Petražolių sultys gerina deguonies apykaitą organizme, palaiko normalią skydliaukės veiklą, stiprina kraujotakos sistemą, ypač kapiliarus ir arterijas. Šios sultys taip pat gydo šlapimtakių ir šlapimo pūslės uždegimus, inkstų akmenligę, kepenų susirgimus, įvairias akių ligas – kataraktą, konjunktyvitą, uždegimą. Petražolių sultys yra labai stiprios, todėl negalima iškart suvartoti jų daugiau nei vieną valgomąjį šaukštą, nebent sumaišius jas lygiomis dalimis su kitų daržovių sultimis.