"Netrukus prasidės kraujo donorystės akcijos, kurių metu neatlygintinai duodantis kraujo jaunimas dovanų gaus kvietimus į kino teatrus, koncertus, klubus. Neatlygintinai duoti kraujo visuomenę kvies ir lauko reklama, plakatai, lankstinukai, radijas, televizija, spauda", - Eltai sakė Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas.

Neatlygintinos kraujo donorystės skatinimo programoje, kurią patvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos kolegija, numatyta donorams dovanoti marškinėlius su kraujo donorystės simbolika ir užrašais "Ačiū už dovanotą kraują", "Aš dovanojau kraujo", puodelius, tušinukus, raktų pakabukus.

Pasak Nacionalinio kraujo centro direktoriaus, pritariančių neatlygintinai donorystei po truputį daugėja, tačiau ne taip greitai, kaip norėtųsi. 2003 metais kraujo buvo duota 81 trūkstantį kartų, tačiau iš jų tik 7,6 tūkst. kartų neatlygintinai.

"Tai nedžiuginantys skaičiai, nes, pavyzdžiui, 1995 metais 90 proc. visų kraujo davimų buvo neatlygintinų", - pastebėjo V. Kalibatas.

Neatlygintiną donorystės tradiciją pakeitė 1995 metais priimtas sprendimas ir tuometinis Socialinio draudimo įstatymas, kuris visiems donorams numatė kompensacijas už kraują. Teisę nemokamai aukoti kraujo sugrąžino 2003-ųjų pabaigoje priimta Kraujo donorystės įstatymo pataisa.

Šių metų birželį Vyriausybė nutarė kompensaciją už kraują sumažinti nuo 57 iki 40 litų, o nepanaudotus pinigus panaudoti neatlygintinai donorystei skatinti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją