85 proc. sergančiųjų nejaučia ligos požymių

Saugok kaip savo akį. Šis posakis byloja apie gilią liaudies išmintį, tačiau gydytojai tvirtina, kad tik pusė keturiasdešimtmečių ir vyresnių žmonių ateina pasitikrinti, ar neserga glaukoma - pačia klastingiausia akių liga. Anot Kauno medicinos universiteto Akių ligų klinikos gydytojos oftalmologės Aušros Butkienės, net 85 proc. sergančiųjų glaukoma nejaučia ligos požymių arba nekreipia į juos dėmesio.

“Ši liga dažniausiai prasideda vienoje akyje. Žmogus ją pastebi visai atsitiktinai. Pavyzdžiui, prausdamasis veidą atitraukia ranką nuo vienos akies anksčiau nei nuo kitos ir staiga suvokia, kad viena akimi maža ką temato. Tai atsitinka todėl, kad ši klastinga liga slenka pamažu, įpratindama žmogų prie silpstančio regėjimo”, - aiškino gydytoja. Jokie akiniai tokiu atveju nepadės.

Svarbu laiku atkreipti dėmesį į glaukomos požymius. “Jei pajutote, kad blogai matote prieblandoje, susiaurėjo regėjimo laukas, rytais regite miglotus vaizdus ar vaivorykštės spalvų ratilus apie šviesos šaltinį, jei vargina akių ar galvos skausmai, ypač žiūrint televizorių tamsoje, turite skubiai kreiptis į akių gydytoją, kuris greičiausiai aptiks ryškius glaukomos požymius”, - kalbėjo A.Butkienė.

Medicina dar bejėgė išgydyti glaukoma sergančias akis, tačiau laiku diagnozavus šią ligą, ją galima sustabdyti. Priklausomai nuo ligos stadijos, ji gali būti gydoma trimis būdais - akių lašais, lazeriu ir chirurginiu būdu. Verta įsidėmėti, kad glaukoma dažniau suserga asmenys, kuriuos kamuoja cukraligė, kai kurios kraujagyslių ligos, migrena, žemas kraujospūdis, trumparegystė. Tyrimai byloja, kad ši klastinga liga yra paveldima.