Kauno medicinos universiteto (KMU) Vaikų ligų klinikos vadovo Rimanto Kėvalo teigimu, guodžia bent tai, kad vaikų sergamumas šiomis ligomis pastaraisiais metais nedidėja. Šios Klinikos onkologinių ligonių skaičių kasmet papildo apie 20 naujų pacientų. “Progresuojant medicinos mokslui, šeši iš septynių sergančiųjų gali tikėtis pasveikti”, - sako gydytojas Rimantas Kėvalas. Tai - didžiausia mažųjų ligonių svajonė.

Reikalinga nuolatinė slauga

KMU Vaikų ligų klinika yra vienas iš dviejų centrų Lietuvoje, kur gydomi onkologinėmis ligomis sergantys vaikai. Keturiolikmetis kaunietis Egidijus Rybčinskas susirgo birželio mėnesį. “Mokslo metams baigiantis pradėjo skaudėti koją. Atvažiavom į Klinikas, nustatė ligą ir čia gydo”, - pasakoja berniukas. Jo mama Lina Rybčinskienė priduria, kad ligoninėje sūnus gydomas su pertraukomis, o liga įsimetusi klubo sąnaryje. Praėjusį penktadienį Egidijus jau atsisveikino su gydytojais ir su nuolat jį slaugančia mama išvažiavo namo.

“Reikia gydytis ir galima pasveikti”, - sako KMU Vaikų ligų klinikos gydytoja Rosita Kiudelienė.

Daug vilčių gydytojai teikia keturmetei Dagnei Gudaitytei, sergančiai jau treji metai. Jos sveikata buvo išties pagerėjusi, tik pastaruoju metu vėl sušlubavo. Nuo dukrelės lovos ligoninėje nesitraukianti Jolanta Gudaitienė sako: “Kaip tokį vaiką vieną paliksi? Jam reikalinga nuolatinė slauga”.

Naujose palatose linksmesni

Tai, kad onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams reikia ne tik ypatingo gydymo, bet ir slaugos, tvirtina visi gydytojai. Operacinis, spindulinis gydymas, chemoterapija pareikalauja ne tik daug laiko, bet ir kantrybės, ištvermės. “Šiems ligoniams reikalingos maksimaliai komfortiškos gydymo sąlygos. Onkologinėmis ligomis sergantieji pas mus būna ištisus mėnesius, kai kitų ligų gydymo stacionare vidurkis - penkios arba šešios dienos”, - sako Klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Praėjusią savaitę pagaliau realizuota sena jo svajonė: atidarytas Vaikų onkohematologijos poskyris, kurio įranga atitinka vakarietiškus standartus, kuriame jau pirmąją naktį praleidę ligoniai ir juos slaugantys artimieji atsibudo linksmesni, žvalesni. Tai dar kartą įrodė, kad aplinka labai veikia ligonių nuotaiką ir netgi sveikatą, nors ji per vieną naktį ir negalėjo pasikeisti.

Ačiū geriems žmonėms

Šešiose moderniai įrengtose palatose vienu metu gali būti gydoma iki 10 vaikų.

Keturios palatos yra dvivietės, dvi - vienvietės. Vienoje iš pastarųjų įsikūrė mažoji Dagnė su mama. Jų patogumui - lova ligonei ir platus sudedamas miegamasis fotelis slaugytojai, spintelės ir netgi televizorius. Greta - dušas, sanitarinis mazgas. Šitaip - visose palatose, kur sumontuota ir medicininė įranga, reikalinga ligonio būklės sekimui.

Praėjusių metų pabaigoje sergantys ir čia gydomi vaikai piešė svajones, pavaizduodami tai, ko jiems labiausiai trūksta ligoninėje. Daugumoje piešinių dominavo televizoriai su animaciniais filmais ir kompiuteriniais žaidimais ekranuose bei žaislai.

Vaikų svajones naujajame poskyryje padėjo įgyvendinti rėmėjai. AB Vakarų skirstomieji tinklai skyrė 5 tūkstančius litų. Už šiuos pinigus nupirkti 8 televizoriai ir televizijos lauko antena. “TOPO centro” vadovai perkamiems televizoriams suteikė nuolaidas. Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija skyrė 2,5 tūkstančio litų kompiuteriui, kuris pastatytas vaikų žaidimų kambaryje. Kauno miesto Šri Činmojaus centras padovanojo žaislų už 1700 Lt.

“Nė vienoje pasaulio šalyje vaikų onkologijoje neapsieinama be pagalbos iš šalies. Mes labai dėkingi mūsų rėmėjams, nes nors iki Kalėdų dar toli, vaikų svajonės jų dėka jau išsipildė. Neseniai vienoje televizijos laidoje buvo rodoma, kaip anglas per Australiją važiuoja dviračiu ir renka aukas vėžiu sergantiems vaikams. Mūsų šalyje “Hansabankas” paskyrė 100 tūkstančių litų būsimam šou “Baras” nugalėtojui”,- sako gydytojas Rimantas Kėvalas ir apgailestauja, kad vienam ligoniukui dėl kaulų vėžio teko nupjauti ranką...