Lietuvos neįgalieji propaguoja universalaus dizaino idėjas Lietuvoje, t.y. kad pastatai būtų prieinami ne tik sveikiesiems, bet ir žmonėms rateliuose.

Tai, kas sveikajam atrodo paprasta ir lengva, neįgaliesiems rateliuose gali būti didžiuliu iššūkiu. Pavyzdžiui, kad ir patekti į kai kuriuos miesto pastatus.

„Sveikajam šaligatvis gali pasirodyti mažas, bet man tai labai didelė kliūtis. Tarkime, palyginus su parduotuvėmis, kurios yra pritaikytos neįgaliesiems. Mat čia žmonės eina su pilnais pirkinių maišais ir durys atsidaro automatiškai. Žinoma, man aktualiausios – gydymo įstaigos, ne parduotuvės. Deja, į jas aš pati pakliūti negaliu. Be to, problemiška ir susidoroti su gausybe šaligatvių bortelių, slenksčių, nepatogiai atsidarančių durų“, – nepatogumus, su kuriais kaskart susiduria neįgalieji, vardijo vežimėlyje priversta sėdėti mergina Ramunė Šidlauskaitė.

Lietuvos žmonių su negalia sąjunga devyniose Lietuvos savivaldybėse patikrino daugiau kaip pusketvirto šimto visuomeninių pastatų ir išsiaiškino, kad į beveik pusę jų neįgaliesiems patekti be aplinkinių pagalbos neįmanoma. Nepatogios ir sukamos durys, nėra liftų pakilti į antrą aukštą, nėra pritaikytų tualetų ir kita.

Bandydama padėti neįgaliesiems, Lietuvos žmonių su negalia sąjunga ketina įkurti internetinį puslapį, kuriame būtų aprašyti viešbučiai, gydymo, mokymo įstaigos, kiti visuomeniniai pastatai, į kuriuos žmogui ratukuose svarbu patekti. Šiame puslapyje būtų aprašyta, kokios ten teikiamos paslaugos ir kokios sąlygos neįgaliesiems.Tokį internetinį puslapį turi estų neįgalieji. Tačiau tokiam darbui esą trūksta lėšų.

„Turbūt mes kreipsimės į kokį nors Skandinavijos fondą ir jų prašysime paremti tokios svetainės kūrimą. Tuomet lauks kitas etapas – informacijos kaupimas ir apdorojimas“, – planais dėl reikalingo internetinio puslapio dalijosi Lietuvos žmonių su negalia sąjungos prezidentė Rasa Kavaliauskaitė.

Tuo metu Architektų sąjungos pirmininkas sako, kad dabar visi nauji ir rekonstruojami pastatai projektuojami remiantis statybos reglamentais, pagal kuriuos jie pritaikomi ir neįgaliesiems.


„Šiuo metu priimant sprendimus dėl pastatų dalyvauja organizacija „Aplinka visiems“. Jos atstovai išsako griežtas pastabas tiek dėl laiptų, tiek dėl patekimo ir kitų sąlygų. Jeigu atsitinka taip, kad ten nėra to, kas reikalinga, klaidą būtina ištaisyti“, – kalbėjo Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas.

Neįgalieji teigia apgailestaujantys, kad dėl blogų sąlygų patenkant į pastatus Vilnius vis dar nėra modernus europietiškas miestas. Neįgaliesiems geriausiai pritaikytu miestu jau antri metai iš eilės renkamas Zalcburgas.