Pažeidžia širdį

Anginą, dar kitaip vadinamą ūminį tonzilitą, sukelia mikrobas, vadinamas streptokoku. Tačiau yra ir kitokių ligos priežasčių. Pavyzdžiui, angina gali atsirasti sergant kai kuriomis kraujo ligomis, kurių metu sumažėja žmogaus atsparumas infekcijoms.

Klaipėdos ligoninės Ausų-nosies-gerklės ligų skyriaus vedėjas Bronius Praškevičius pasakojo, kad angina būna dviejų rūšių - katarinė ir pūlinė. Katarinė angina - kiek lengvesnis susirgimas. Ja sergančiam ligoniui parausta gerklė, šiek tiek pabrinksta gomurinės tonzilės, nežymiai pakyla temperatūra.

Sunkesnės yra pūlinės anginos. Tada uždegimas būna didesnis. Jis apima ne tik tonziles, bet ir prasiskverbia į gilesnius audinius, o temperatūra pakyla netgi iki 40 laipsnių.

B.Praškevičius įspėjo, kad negydoma angina gali pažeisti kitus organus: širdį, inkstus ar sąnarius, o pūlinė patenka į gilesnius audinius. Todėl jeigu nuolat kartojasi angina, patariama pašalinti lėtinį infekcijos židinį, išoperuojant pažeistas gomurines tonziles.

Gelbėja česnakas

Paprastai angina gydoma antibiotikais. Ja sergantis žmogus neturėtų dirbti, laikytis tausojančios dietos, daugiau gerti skysčių, valgyti kuo lengvesnį maistą, kurį lengviau nuryti. Gydytojas B.Praškevičius patarė ligoniams valgyti ir česnakus, kurie yra vadinami augaliniais antibiotikais ir turi antibakterinį poveikį – valo orą, užmuša mikroorganizmus.

„Norint sumažinti riziką sirgti angina reikia sportuoti, tinkamai ilsėtis ir vengti neigiamų emocijų, streso. Taip pat svarbu nepersišaldyti. Patariama gerklę grūdinti. Bet šios priemonės tik sumažina riziką susirgti, bet nebūtinai padeda išvengti ligos“, - priminė gydytojas.

Šalina tonziles

Didžiausią siaubą pacientams keliantis anginos gydymo būdas yra operacija. B.Praškevičius pasakojo, kad paprastai ši gydymo priemonė yra taikoma esant lėtiniam tonzilitui. „Operacijos metu pašalinamos pažeistos gomurinės tonzilės, ne tik nebeatliekančios apsauginės funkcijos, bet netgi kenkiančios organizmui. Sveikų gomurinių tonzilių operuoti nereikia, nes jos drauge su liežuvio bei nosiaryklės tonzilėmis sudaro apsauginį žiedą ir saugo nuo infekcijos“, - aiškino medikas.

Pašalinus gomurines tonziles, jų funkciją dažnai perima ryklės gleivinė. Todėl nesisaugant galima susirgti paviršiniu ryklės uždegimu, dar kitaip vadinamu faringitu. Tačiau ši liga nėra infekcinis židinys, kuris pakenktų bendrai sveikatos būklei taip, kaip lėtinis tonzilitas. Kad žmonės, kuriems pašalintos pažeistos tonzilės, išvengtų faringito, reikia po operacijos metus labiau pasisaugoti - negerti šaltų gėrimų, nevartoti alkoholio, nerūkyti.

Gomurinių tonzilių šalinimo operacijoms palankūs visi metų laikai, bet geriausia jas atlikti rudenį, kada žmogus yra stipriausias. „Operuojamas žmogus būna užmigdomas bendra nejautra, todėl nejaučia jokio skausmo. Operacijos trukmė įvairi – nuo pusvalandžio iki valandos. Po operacijos ligoniai ligoninėje guli porą – trejetą dienų, o po to dar kurį laiką jie būna nedarbingi“, - pasakojo gydytojas.