Ekspertams padės specialus magnetinio rezonanso skeneris. Mokslininkai siūlo magnetiniu rezonansu ištirti besilaukiančios moters dubenį ir taip tiksliai nustatyti mažylio padėtį. Tuomet bus sudaromas dubens 3D formato vaizdas ir sumodeliuoti 72 įvairiausi variantai padėčių, kuriose gali atsidurti mažylis pakeliui į pasaulį. Taigi speciali programa „Predibirth“ leis išsiaiškinti, su kokiais konkrečiais sunkumais moteris gali susidurti gimdydama.

Šiuo metu atsiranda vis daugiau medikų, atliekančių vadinamąjį pelvimetrijos tyrimą, leidžiantį nustatyti mažylio padėtį ir nuspėti, sunkesnė ar lengvesnė bus gimdymo eiga. Tačiau, atliekant pelvimetrijos tyrimą, neatsižvelgiama į mažylio galvos formą ar motinos dubens deformacijas.

Mokslų daktaras iš Pietų Paryžiaus universiteto Olivieris Ami tikina: net ir platų dubenį turinčioms moterims gimdymo metu gali prireikti rimtos specialistų pagalbos. O. Ami kartu su kolegomis programą „Predibirth“ išbandė su 24 besilaukiančiomis moterimis. 13-ai gana lengvai pagimdžiusių moterų programa prieš tai prognozavo gimdymą be komplikacijų.

Trims iš penkių moterų, kurioms prireikė skubaus cezario pjūvio (mažylis tiesiog įstrigo), programa prognozavo sunkų gimdymą. Dar dviem moterims (kurioms buvo prognozuojamas nekomplikuotas gimdymas) taip pat buvo atliktas neplanuotas cezario pjūvis, nes buvo nuogąstaujama, kad gali neatlaikyti mažylių širdis.

Dvi iš trijų moterų, kurioms buvo atliktas planinis cezario pjūvis, taip pat rizikavo per įprastą gimdymą patirti komplikacijų. Trimis atvejais medikams teko gimdymo metu pasitelkti ir vakuuminę pompą. „Predibirth“ programos kūrėjai planuoja atlikti išsamesnį šios programos efektyvumo tyrimą. Jų tikslas – iš esmės sumažinti neplanuotų cezario pjūvių skaičių, t.y. suteikti galimybę, esant reikalui, juos planuoti iš anksto ir taip sumažinti pavojų tiek motinai, tiek mažyliui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)