Atlikus internetinę apklausą, kurioje dalyvavo per du tūkstančius moterų, paaiškėjo, kad kalbant apie nepasitenkinimą savo išore antroje vietoje po antsvorio yra plaukuotumo problema, rašo dailymail.co.uk.

Specialistai tvirtina, kad kūno plaukuotumo priežastys gali būti labai skirtingos. Endokrinologė Rina Davison iš Universitetinės Whipps Cross ligoninės Londone teigia, kad kartais dėl to kaltinti galima paveldimumą ar rasinę priklausomybę.

Vis dėlto pasitaiko, kad plaukų augimą skatina vartojami vaistai ar neteisinga mityba.

Pavyzdžiui, su tokiais maisto produktais kaip keksai ar sausainiai gaunami dideli angliavandenių kiekiai gali skatinti plaukų augimą. Tokie produktai turi aukštą glikeminį indeksą, kitaip tariant jie greitai iš išlaisvina energiją ir gali iššaukti atsparumą insulinui.

Padidėjęs insulino kiekis suaktyvina augimo veiksnius, verčiančius kiaušides gaminti pernelyg daug testosterono.

Su analogiška problema susiduria ir apkūnūs žmonės.

Visgi labiausiai paplitusi padidėjusio kūno plaukuotumo priežastis — kiaušidžių policistozė, kuri kankina nuo 10 iki 15 procentų moterų. Dėl jos didėja vyriškų hormonų androgenų koncentracija ir hormonų disbalansas, todėl pradeda augti plaukai pasmakrėje, virš viršutinės lūpos, ant krūtinės ir vidinėje šlaunų pusėje, atsiranda žandenos.

Hormoniniai sutrikimai būdingi ir menopauzę išgyvenančioms moterims.

Beje, problemų su oda, tokių kaip egzema ar psoriazė, turintys pacientai taip pat skundžiasi plaukų augimu tokiose vietose, kur jų neturėtų būti. Egzemą sukelia uždegimas, kuris skatina kraujo tekėjimą į odą, tuo pačiu stimuliuojamas plaukų augimas.

Jeigu partneriui buvo išrašytas gelis su testosteronu, kontaktuojant su jo oda hormonas gali patekti ir į moters organizmą. Produktai nuo plaukų slinkimo taip pat gali migruoti po kūną.

Uždegimą malšinantys kortikosteroidai, kurie išrašomi sergant astma ir reumatizmu, turi kortizolio, kuris bėgant laikui kaupiasi organizme. Naudojant tokias priemones daugiau nei pusmetį, išsivysto Kušingo sindromas — auga svoris, veidas rausta ir išbrinksta, ant kūno pradeda augti plaukai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)