Kaip DELFI teigė Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus, po senuoju vaikų poliklinikos pastatu aptikti gruntiniai vandenys kelia tam tikrą pavojų. Esą pastato nugriovimas – viena iš jo ateities galimybių. Tačiau politikas teigia, jog didelio žemės sklypo itin patraukliame Antakalnio mikrorajone paskirties keisti neketinama, o apie daugiabučių statybas poliklinikos vietoje negali būti nė kalbos. Esą Vilniaus valdžios vizijose – ne gyvenamieji namai, o modernus sveikatos įstaigų kompleksas.

Bėdos slypi pamatuose

Jonas Pinskus
Anot J. Pinskaus, kuomet buvo statomas vaikų poliklinikos pastatas, projektuotojai turbūt nepastebėjo gruntinių vandenų, kurie gali privesti prie statinio griovimo darbų.

„Nelabai teisingai pastatytas buvo tas pastatas. Dabar galvojame, ką iš viso su juo daryti. Griovimas yra tarp variantų. Remontas yra per brangus ir, manau, netgi neįmanomas. Nes patys pagrindai, kaip suprantu, buvo padaryti blogi. Neįvertinant, kad ten buvo kažkada upelis, dabar – gruntiniai vandenys“, - DELFI sakė J. Pinskus.

Pasak jo, dabar vaikų poliklinikos gydytojai perkelti į šalia esančią suaugusiųjų polikliniką, senosios patalpos išnuomotos.

Svajoja apie naują medicinos pastatų kompleksą

Anot vicemero, nei šiemet, nei kitąmet sprendimai dėl senojo vaikų poliklinikos pastato ateities turbūt nebus priimti. Mat su dabartiniais jo nuomininkais sudarytos metų trukmės sutartys. Taigi sprendimų galima tikėtis 2013 m.

„Dėl šito pastato dar jokio sprendimo nepriiminėjome. Tiesiog laikinai įkeliami nuomininkai, kad nestovėtų tuščias pastatas. (...) Nuomos sutartys pasirašomos bent jau metams laiko“, - aiškino J. Pinskus.

Paklaustas, ar savivaldybėje svarstoma galimybė poliklinikos vietoje leisti gyvenamųjų namų statybą, politikas tai kategoriškai neigė. Esą miesto valdžia planuoja modernaus sveikatos įstaigų komplekso statybas – su sąlyga, kad pavyks gauti tam reikalingą finansavimą.

„Kad nugriauti jį ir statyti gyvenamuosius namus – tokių kalbų nesu girdėjęs, - sakė J. Pinskus. - Tas visas kvartalas skirtas medicinai. Mūsų tokios mintys, kad ten turėtų papildomi pastatai atsirasti. Padaryti atskiras klinikas Vilniaus miesto gyventojams, kurios būtų kaip alternatyva Santariškėms. Tokios mintys tai yra. Netgi yra detalusis planas paruoštas naujo pastato statybai, kad išplėsti paslaugų spektrą.“

Vicemero žodžiais, naujo medicinos komplekso projektas – dar tik teorija. Taigi savivaldybė neatmeta nė vieno jo įgyvendinimo varianto – nei statybų finansavimo iš europinių lėšų, nei viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės modelio, pagal kurį statybas savo lėšomis vykdytų privati kompanija, o savivaldybė jai per eilę metų išsimokėtų.

Poliklinikos vadovas nesiskundžia

Antakalnio poliklinikos direktorius Arūnas Grigaitis DELFI teigė, esą vaikų gydytojų perkėlimas iš senojo pastato į suaugusiųjų polikliniką buvo seniai planuojamas. O siekiant pasirūpinti mažųjų pacientų sveikata, vaikų gydytojams išskirtas atskiras aukštas, įrengtas atskiras liftas. Senasis pastatas, anot poliklinikos vadovo, yra vargiai tinkamas eksploatuoti.

„Anas pastatas nebeatitinka normalių reikalavimų. Beveik avarinis. Mes tą projektą nuosekliai, per kelis etapus vykdėme. Numatyta atskira registracija vaikams, rūbinės sekcijos atskirtos, liftas įrengtas, važiuojantis tik į 8 ir 9 aukštus. Ir (senasis – DELFI) pastatas grąžintas Vilniaus miesto savivaldybei. Viskas veikia. Ir puikiai“, - kalbėjo A. Grigaitis.

Pašnekovas pridūrė, esą senasis vaikų poliklinikos pastatas turbūt net nebeatitinka tokiems statiniams keliamų higienos reikalavimų. „Tas pastatas gydymo paslaugoms teikti, šiuolaikiškai žiūrint, yra tikrai netinkamas. Aliuminiai langai, betrūkinėjantys vamzdžiai. Jeigu jam reikėtų gauti higienos pasą kaip gydymo įstaigai, pagal dabartinius reikalavimus nebūtų jokių šansų“, - aiškino poliklinikos vadovas.

Pasak jo, savo atžalas į vaikų polikliniką lig šiol vežę vilniečiai turėtų apsiprasti su naująja tvarka. Esą daroma viskas, kad vaikams būtų užtikrintos higienos normos, o mažųjų lankytojų keliai nesikirstų su užkrečiamomis ligomis sergančių pacientų maršrutais.

Poliklinikos vadovo teigimu, vaikų poliklinikos perkėlimas – dalis sėkmingai įgyvendintų projektų. Kitą savaitę ketinama padaryti ir nedideles įkurtuves.

R. Alekna: versija apie gruntinius vandenis skamba keistai

Raimundas Alekna
Buvęs Vilniaus meras, konservatorius Raimundas Alekna DELFI teigė abejojantis dabartinės miesto valdžios teiginiais, esą vaikų poliklinikos pastatui grėsmę kelia gruntiniai vandenys.

„Ne, tikrai neįtikino. Nes apie tai niekas niekada nešnekėjo. (...) Reikia daugiau informacijos susirinkti iš atitinkamų specialistų, kurie patvirtintų arba paneigtų visa tai. Tas pastatas statytas sovietmečiu. Kai poliklinikas statydavo, taigi nestatydavo kur pakliūna. Abejoju, kad būtų taip neatsakingai pastatyta, kad galėtų sugriūti“, - kalbėjo R. Alekna.

Pasak jo, anksčiau, kuomet miestui vadovavo buvęs jo partijos bendražygis Vilius Navickas, toje vietoje buvo svarstoma galimybė įkurdinti slaugos ligoninę. O kalbos apie naują sveikatos pastatų kompleksą – „naujas kūrinys“.

Buvęs meras pastebėjo, kad sklypas po vaikų poliklinikos pastatu turbūt jau seniai traukia nekilnojamojo turto rinkos žaidėjų akis. „Sklypas strategiškai geroje vietoje. Statinys, kurį galėtum išnuomoti, parduoti, būtų įdomus daugeliui verslininkų“, - svarstė R. Alekna.

Pašnekovo žodžiais, jeigu gruntiniai vandenys kelia grėsmę vaikų poliklinikos pastatui, netrukus gali pasigirsti kalbų ir apie poreikį griauti prie pat esančią suaugusiųjų polikliniką.

„Šalimais poliklinika kiek aukštų? Devyni. O jinai visai greta“, - reziumavo R. Alekna.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)