"Per vėlai jo norėti sveiko, kada jis jau gimė. Tam, kad gimtų sveikas vaikas, turi sveikai gyventi tėtis, mamytė plačiąja to žodžio prasme prieš pradedant tą vaiką. (...) Gimsta vaikai kelių kilogramų jau su osteochondroze, pakenktais slanksteliais, kodėl? Todėl, kad blogai elgiamės – nėštumo metu nervingumas, bėgimas, užimtumas, galbūt daugiau reikėjo Bacho ar Mocarto klausyti", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo medikas.

J.Raistenskio teigimu, fizinio aktyvumo būtinybę vaikams, kurie pastaruoju metu stengiasi išvengti fizinio lavinimo užsiėmimų mokykloje, reikia skiepyti šeimoje. Anot jo, mokytojas vaiko sportuoti neprivers, nes jis - ne "prievartos institucijos atstovas".

"Kas iš mūsų su vaikais dažnai sportuoja, su tėvais sportuoja ar vaikystėje tai darydavo?" - retoriškai klausė Vaikų ligoninės vadovas.

Santariškių vaikų ligoninės kineziterapeutės Linos Varnienės teigimu, anksčiau suaugusiųjų liga laikytais nugaros skausmais, kylančiais dėl pernelyg mažo fizinio aktyvumo, vis dažniau skundžiasi vaikai. Be kita ko, medikės teigimu, jų atramos aparatui kenkia ir sunkios kuprinės.

Vaikai laikyseną ir fizinę būklę gali pasitikrinti užsiregistravę pas šeimos gydytoją.

Vilniaus savivaldybė kartu su sporto ir pramogų parkais "Impuls LTU" gruodį taip pat kviečia mokyklinio amžiaus vaikus į nemokamas kineziterapijos apžiūras bei testus apie fizinį aktyvumą ir požiūrį į sveiką gyvenseną. Tokios apžiūros bus organizuojamos ir Kaune. Po jų vaikams esą bus rekomenduojama tolesnė fizinio aktyvumo forma.

"Po kelių mėnesių vėl bus jie testuojami, bus konsultuojami tėveliai, bet viena sąlyga, ką aš noriu akcentuoti - pirmiausia, kad norėtų vaikas tai daryti sąmoningai, turi labai sąmoningai tą norėti daryti tėvai arba įstatyminiai atstovai. (...) Per vasarą arba kažkur lankysis, arba patys galės užsiimti, ir mes dar kartą, rudenį, tie patys žmonės - objektyviai testuosime", - sakė J.Raistenskis.

Pasak jo, susiformavusius funkcinius pokyčius, skirtingai nei organinius, darant fizinius pratimus galima ištaisyti. Tuo metu nustačius organinius sveikatos pakitimus, vaikai bus gydomi.

"Nesakau, kad neatsiras, deja, 11-17 metų vaikams organinių pakitimų, bet mes jų nepaliksime likimo valiai. Jie bus nukreipti į mūsų - Vilniaus universiteto vaikų ligoninę, bus ištirti gydytojo reabilitologo, esant reikalui - gydytojo neurologo, gydytojo ortopedo-traumatologo, atlikti visi kiti tyrimai ir paskirtas gydymas. Paskirti gydymą vaikui - be problemų, nes visi vaikai valstybės draudžiami", - kalbėjo medikas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją