36 metų vyrui, kurio kraujo grupė A (II), buvo persodintas jo sesers B (III) kraujo grupės inkstas. Recipiento ir donorės savijauta gera.

VUL Santariškių klinikos yra vienintelė ligoninė Lietuvoje, kurioje atliekamos inksto transplantacijos iš gyvo donoro. Čia per metus būna net 7–9 tokios transplantacijos.


„Tačiau, lyginant su kitų išsivysčiusių šalių statistika, Lietuvoje transplantacijų iš gyvo donoro atliekama dar per mažai. Anksčiau, esant donorui, norinčiam paaukoti savo inkstą sergančiam artimam žmogui, inksto transplantacija buvo negalima, jei jie būdavo skirtingų kraujo grupių. Šiuo metu Santariškių klinikose nesuderinamos kraujo grupės jau nebėra absoliuti kliūtis inkstų transplantacijai iš gyvo donoro, nes sėkmingai nugalėjus imunologinius barjerus jau galima padėti didesniam skaičiui dializuojamų pacientų“, – sakė transplantacijos pasiruošimui ir atlikimui vadovavęs Nefrologijos centro direktorius doc. Marius Miglinas.

Pasak mediko, kad neįvyktų žaibinė transplantato atmetimo reakcija, ligonis pradedamas operacijai ruošti prieš mėnesį: skiriami specialūs imuninę sistemą slopinantys vaistai, taikomos tam tikros procedūros, šalinančios iš kraujo specifinius antikūnus.

Be Nefrologijos centro, transplantacijos procese dalyvavo Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro, vadovaujamo prof. Laimono Griškevičiaus, Urologijos centro, vadovaujamo prof. Felikso Jankevičiaus, Organų transplantacijos koordinavimo centro, vadovaujamo doc. Arūno Želvio, Laboratorinės diagnostikos centro, vadovaujamo prof. Zitos Aušrelės Kučinskienės, Anesteziologijos, intesyvios terapijos ir skausmo gydymo centro, vadovaujamo prof. Jūratės Šypilaitės, darbuotojai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją