Ekspertai išanalizavo tūkstančio moterų, kurių amžius nuo 16 iki 30 metų, sveikatos būklę. Paaiškėjo, kad kas aštunta (12,6 proc.) turi šlapimo laikymo sutrikimų. 6,2 proc. moterų nevalingas šlapimo tekėjimas prasidėdavo kosėjant ar čiaudint. 4,5 proc. jautė norą šlapintis, tačiau nespėdavo nubėgti iki tualeto. 1,9 proc. moterų buvo būdinga ir pirma, ir antra.

Paprastai manoma, kad šlapimo nelaikymui įtakos turi viršsvoris. Vis dėlto jis buvo nustatytas tik 15 proc. tyrime dalyvavusių moterų. Pusė moterų skundėsi, kad ši problema neigiamai veikia jų socialinį gyvenimą.

Tyrimo autorė profesorė Susan Davis iš Monašo universiteto tvirtina, kad šiam sveikatos sutrikimui didžiausią įtaką turi išankstinis polinkis šlapimo nelaikymui (pavyzdžiui, silpni dubens dugno raumenys ar hormoninių sutrikimų nulemta prasta šlapimo pūslės kontrolė). Taip pat buvo įrodyta, kad geriamų kontraceptikų vartojimas sumažina šlapimo nelaikymo tikimybę 50 procentų, mat ant šlapimo pūslės sienelių ir kaklelio yra daug estrogeno receptorių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)