Kauno gatvės gyventoja pasakojo, jog yra neįgali – serga cukralige, sunkia astmos forma. Anot R. Judeikienės, rugsėjį grįžusi iš ligoninės namuose ji krito, susitrenkė nugarą ir jai skilo kaulas.

„Iš lovos negaliu atsikelti. Esu kaip paralyžiuota, o į ligoninę niekas neguldo. Sako, nepriklauso. Jau pustrečio mėnesio gydausi ir niekaip neišgyju“, – pasakojo moteris.

Klaipėdietė tvirtino, kad ją suėmę skausmai būna nepakeliami. Prieš savaitę, kai jie suėmė, nebuvo nieko namie, o reikėjo suleisti vaistų.

„Cypiau, šaukiau. Net kaimynai girdėjo. Skambinau į greitąją, pasakiau, jog labai skauda, papasakojau apie savo bėdą, kad gydausi porą mėnesių, kad reikia suleisti vaistus. Atsiliepęs darbuotojas pasakė, jog dėl tokių ligų nevažiuoja“, – guodėsi R. Judeikienė.

Moteris tvirtino kentusi skausmą, tačiau šis nerimo. Ji ėmė dusti. Greitosios medikams R. Judeikienė skambino dar kartą. Tuomet šie atvyko į pagalbą.

„Benamius iš gatvių renka, o žmogui, kurį ištiko bėda, padėti negali“, – guodėsi klaipėdietė.

Klaipėdos greitosios pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis pabrėžė, jog greitosios pagalbos medikai suleisti ligoniams vaistų nevažiuoja. Tai nėra būtinoji pagalba.

„Matyt, moteris kreipėsi dėl banalaus skausmo, o dėl to greitoji nevažiuoja. Jei žmogus klykia, šaukia, girdime per telefoną. Jei žmogui beprotiškai skauda, o ypač po gydymo, važiuojame turėdami tikslą vežti į stacionarą. Matyt, kreipėsi tik dėl vaistų suleidimo“, – spėjo vadovas.

R. Juodviršis teigė, kad, jei žmogus kreipiasi kelis kartus, medikai vis dėlto atvyksta.

Prie būtinosios pagalbos priskiriama daug negalavimų. Tarp jų – beveik visi nelaimingi atsitikimai, įvykiai viešose vietose, lėtinių susirgimų paūmėjimai. Anot vadovo, būtent dėl pastarųjų kyla daugiausia problemų.

„Pagyvenę žmonės žino, kaip mus išsikviesti – pasako „slaptažodį“, jog bloga širdžiai, ir lekiame. Nuvažiuojame ir paaiškėja, kad tabletės baigėsi. Pagalba piktnaudžiaujama. Esame paskaičiavę, kad pagal 30 proc. iškvietimų būtų galima nevykti, bet telefonu nepamatysi, kas yra iš tikrųjų. 100 kartų apgaus, o 101 tikrai blogai bus. Todėl ir važiuojame“, – tvirtino vadovas.