Šis tyrimas diabetu sergančiam ligoniui reikalingas tam, kad galėtų efektyviai kontroliuoti ligą ir išvengti jos komplikacijų.

Diabetu sergančių ligonių atliekami glikemijos (cukraus kiekio kapiliariniame kraujyje nustatymas) savikontrolės testai parodo tik momentinį, tuo metu esantį gliukozės kiekį kraujyje, tačiau deramai neatspindi ilgalaikės diabeto kontrolės. Todėl greta glikemijos savikontrolės testų būtini glikuoto hemoglobino tyrimai.

Ligonis per metus privalo atlikti 3-4 tokius tyrimus, tačiau Lietuvoje šie tyrimai atliekami labai retai - vienam ligoniui per metus vidutiniškai 1 ar 2 tyrimai ir dažniausiai tik didžiosiose ligoninėse.

Be to, daugelis diabetu sergančių žmonių net nežino apie tokį tyrimą ir, kad jiems šie tyrimai yra būtini, norint pastebimai sumažinti diabeto komplikacijų riziką.

Akcijos "RibaKitą savaitę akcija vyks Marijampolėje, vėliau Pasvalyje, Vilkaviškyje, Tauragėje, Pakruojyje ir Jonavoje.

Septynias savaites truksiančią akciją organizuoja Lietuvos diabeto asociacija kartu su farmacijos kompanija "Aventis Intercontinental".

"Akcija "RibaŠiuo metu visame pasaulyje nuo cukrinio diabeto kenčia daugiau kaip 190 milijonų žmonių.

Per pastaruosius 15 metų jų pagausėjo net 6 kartus, todėl manoma, kad 2025 metais šis skaičius pasieks per 300 milijonų. Lietuvoje cukriniu diabetu serga maždaug 5 procentai žmonių, bet ne visi tai žino - apie 100 tūkst. gyventojų nė nenutuokia esantys ligoniai.

Net 50 proc. pacientų cukraligė diagnozuojama pavėluotai, jau išsivysčius komplikacijoms, kai sergama 3 ar daugiau metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją