Ši diena Europos minėtinų dienų kalendoriuje atsirado, nes bakterijų atsparumo antibiotikams problema nemažėja – pastaraisiais metais kai kurių bakterijų atsparumas paskutiniams efektyviems antibiotikams dramatiškai didėja. Jau prieš kelis metus skelbtas nerimas dėl to, kad visuomenė gali vėl likti beginklė prieš infekcijas, kaip iki antibiotikų atradimo – tampa realia grėsme. Pagrindinė šio reiškinio priežastis – gausus ir neteisingas antibiotikų vartojimas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras akcentuoja, kad kiekvienas pilietis – gydytojas, skiriantis antibiotikus, sveikatos politikas, planuojantis ir įgyvendinantis strategijas, gyventojas, vartojantis antibiotikus, turi prisiimti atsakomybę dėl šių vaistų efektyvumo išsaugojimo.

Visoje Lietuvoje visuomenės sveikatos biuruose iš ministerijos skirtų lėšų organizuojami renginiai, skirti šeimoms, mokyklų bendruomenėms ir visiems savo sveikatai neabejingiems gyventojams.

Visuomenės sveikatos biuruose pamokėlių, pokalbių, konkursų, viktorinų, žaidimų metu vaikai bus mokomi apie mikroorganizmų įvairovę pasaulyje; infekcijas ir jų sukėlėjus. Biurų atstovai, visuomenės sveikatos specialistai mokyklose aiškins rankų higienos svarbą. Mokiniai spręs kryžiažodžius, mažiesiems bus rodomi filmukai „Ežiukas“, „Panda“ apie bakterijas ir virusus, infekcijas ir kaip jų išvengti. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų, bendrojo lavinimo mokyklų vaikų tėvai, pedagogai, bendruomenių nariai susipažins su atsparumo antibiotikams problema, virusų ir bakterijų sukeltų infekcijų skirtumais, netinkamo antibiotikų vartojimo pasekmėmis.

Siekdami atkreipti savivaldybių vietos gyventojų dėmesį į atsparumo antibiotikams problemą visuomenės sveikatos biurai išdalins daugiau nei 60 tūkst. lankstinukų, perengs informacinius stendus, plakatus („Peršalimas? Gripas? Pasveik be antibiotikų“), publikuos apie 80 straipsnių vietinėje spaudoje ir internetinėse svetainėse, skelbs reklaminę juostą su Europos supratimo apie antibiotikus dienos atributika visuomenės sveikatos biurų internetinėse svetainėse.

Sveikatos apsaugos ministerija primena: kiekvienas mūsų yra atsakingas, kad antibiotikai būtų efektyvūs. Naudokime antibiotikus tik gydytojui paskyrus ir laikykimės jo nurodymų, nelaikykime antibiotikų likučių savigydai bei nepamirškime, kad antibiotikai gydo tik bakterijų sukeltas ligas, o ne virusines infekcijas – peršalimą, gripą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją