Pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką kraujo norinčių duoti vyrų anketoje klausiama, ar jie turėjo lytinių santykių su kitais vyrais. Moterų teiraujamasi, ar jų partneris galėjo turėti lytinių santykių su tos pačios lyties atstovais. Atsakiusiems teigiamai, kraujo duoti neleidžiama.

Su skundu į lygių galimybių kontrolierę Aušrinę Burneikienę kreipęsis vyras čia įžvelgė homoseksualų diskriminaciją.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba paaiškinimų kreipėsi į SAM, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą bei Nacionalinį kraujo centrą. Tarnyba prašė pagrįsti nuomonę, kodėl homoseksualūs asmenys pagal savo seksualinę elgseną traktuojami kaip užkrečiamųjų ligų nešiotojai.

Kaip DELFI sakė tarnybos vyresnioji patarėja Laima Vengalė- Dits, pateikti statistiniai duomenys parodė, kad, pavyzdžiui, ŽIV labiau užsikrečiama per heteroseksualius, o ne homoseksualius santykius. Be to, nėra statistikos, kiek žmonių heteroseksualios, o kiek – homoseksualios orientacijos.

„Todėl ir negalima daryti atskaitos taško, išvesti procento, kas labiau pavojinga. Padarėme išvadą, kad, pateikiant tokį klausimą, formuojama nuomonė, jog homoseksualūs žmonės lyg ir yra potencialūs užkrato nešiotojai. Taip apie juos formuojama neigiama nuomonė“, - aiškino L. Vengalė- Dits.

Kad nebūtų išankstinio prognozavimo, teigimo, kad gėjai - užkrato nešiotojai, lygių galimybių ekspertai siūlo keisti klausimo formulavimą anketoje. „Vienas siūlymų – galbūt klausimą reikia formuluoti „Ar turėjote analinių lytinių santykių?“. Mat, kaip rašo ekspertai, didžiausia tikimybė užsikrėsti per analinius lytinius santykius. Tačiau ne paslaptis, kad ir heteroseksualios poros turi analinių lytinių santykių. Toks klausimas turi būti vienodai užduodamas tiek vyrams, tiek moterims“, - sakė tarnybos pašnekovė.

Tarnyba ministerijai taip pat rekomenduoja seksualinės elgsenos netapatinti su seksualine orientacija.

SAM savo pozicijos penktadienį DELFI nepateikė.

ES draudimui nepritaria

Diskusijos dėl gėjų kraujo vyksta ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Lapkritį Didžiojoje Britanijoje oficialiai panaikintas draudimas homoseksualiems vyrams duoti kraujo. Būti donorais galės tie vyrai, kurie atitiks specialius kriterijus ir nuo paskutinių oralinių ar analinių lytinių santykių su prezervatyvu ar be jo bus praėję bent vieneri metai.

Siekiant užkirsti kelią AIDS ir ŽIV plitimui, draudimas vyrui, bent kartą turėjusiam lytinių santykių su kitu vyru, duoti kraujo šioje šalyje įteisintas 9-ajame dešimtmetyje.

Rugsėjį Europos Komisija (EK) patvirtino, kad ES įstatymai nepateisina plačiai paplitusio gėjų ir biseksualių vyrų kraujo donorystės draudimo įvairiose Bendrijos šalyse. EK yra raginusi netapatinti seksualinės elgsenos su seksualine orientacija.

Atsakydama į Europos Parlamento narių rašytinį užklausimą, EK paaiškino, kad Europos teisė visiškai nepateisina homoseksualių ir biseksualių asmenų kraujo donorystės draudimo.

Johnas Dallis, Europos Komisijos komisaras Sveikatos ir vartotojų politikos reikalams, paaiškino, kad Europos teisė pateisino tik tokių asmenų donorystės draudimą, kurie yra „dideliame rizikos pavojuje užsikrečiant sunkiomis infekcinėmis ligomis“ dėl šių asmenų „seksualinės elgsenos”.

Atsakyme komisaras akcentavo, kad „seksualinė elgsena” nesietina su seksualine orientacija.

EK taip pat pabrėžė, kad įgyvendinat ES teisę Bendrijos šalys negali diskriminuoti asmenų seksualinės orientacijos pagrindu. Tai reiškia, kad, pagal ES teisę, draudimas homoseksualiems ir biseksualiems vyrams būti kraujo donorais yra neteisėtas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją