Šios savaitės susitikimo Etiopijos sostinėje Adis Abeboje dalyviai pažymėjo, kad tuberkuliozė - didžiausia žmonių, gyvenančių su AIDS lemiančiu žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), žudikė, tačiau tik nedaugeliui tuberkulioze sergančių Afrikos žemyno gyventojų suteikiamas būtinas gydymas.

"Jei ir su tuberkulioze, ir su ŽIV kovotume kartu, abi ligas galėtume kontroliuoti daug efektyviau", - bendrai su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išleistame pareiškime pažymėjo Jungtinių Tautų (JT) kovos su AIDS institucijos UNAIDS vykdomasis direktorius Peteris Piotas.

Aktyvistai paragino sveikatos apsaugos tarnybas padidinti AIDS pacientų galimybes gydytis nuo tuberkuliozės, naudoti egzistuojančias tuberkuliozės kontrolės programas ŽIV atvejams nustatyti bei aprūpinti pacientus gyvenimą ilginančiais antiretrovirusiniais vaistais.

Anot pareiškimo, iš maždaug 25 mln. afrikiečių, kurie yra užsikrėtę ŽIV, apie 8 mln. organizmuose yra tuberkuliozę sukelianti bakterija. Kasmet nuo 5 iki 10 proc. iš šių 8 mln. žmonių taip pat susirgs aktyviąja tuberkuliozės forma ir, jei nebus tinkamai gydomi, dauguma jų per kelis mėnesius mirs.

Nors dviejų ligų bendras poveikis mirtinas, pagal nacionalines sveikatos apsaugos programas Afrikoje tėra gydomi mažiau nei pusė tuberkulioze sergančių ŽIV nešiotojų.

Nedaugeliui tuberkuliozės pacientų Afrikoje siūloma atlikti ŽIV testus, dar mažiau jų gauna antiretrovirusinių vaistų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją