Vienodų ir etiškų darbo sąlygų siekiančios Lietuvos ir užsienio vaistų gamintojų kompanijos pirmą kartą susėdo prie bendro stalo tam, kad užtikrintų Lietuvoje veikiančių farmacijos kompanijų veiklos skaidrumą ir užkirstų kelią neetiškam gydytojų ir farmacijos kompanijų bendradarbiavimui.

„Tvirčiausiai žmogus tam tikrų principų laikosi tuomet, kai pats sau juos iškelia. Tikiu, kad šis Kodeksas farmacijos kompanijų darbuotojams ir medikams taps tam tikru etikos ir moralės principu, kurio laikantis būtų siekiama kilnių tikslų, darbo kokybės standartų,” – teigia sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.

Etinių farmacijos kompanijų atstovybių asociacijos (EFA), Vaistų gamintojų asociacijos (VGA) ir Lietuvos farmacijos pramonės įmonių asociacijos (LFPIA) nariai parengė ir išleido Vaistų rinkodaros kodeksą, kuris nuo šiol reglamentuos ne tik medikams ar visuomenei pristatomų vaistų rinkodaros principus, bet ir farmacijos kompanijų tarpusavio santykius.

„Visi turime laikytis profesinės etikos normų net ir tada, kai to nereguliuoja jokie įstatymai. Todėl, manau, kad Kodeksas visų pirma taps savigarbos ir savidrausmės priemone visiems farmacijos verslo dalyviams,” - sako EFA direktorius Gintautas Barcys.

VGA direktoriaus Algimanto Blažio teigimu, Kodeksas svarbus ne tik vaistų gamintojams, bet ir medikams. “Medikams tenka didelė atsakomybė skiriant vaistus ligoniui, nes nuo to priklauso paciento sveikata, tad turime vieningai siekti, kad ligonių gydymas būtų efektyvus,” – sako A. Blažys.

Šiuo metu su Kodeksu supažindinami medikai, farmacijos kompanijų darbuotojai. Su Kodekso nuostatais supažindintas ir Sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas. Jis teigiamai įvertino šį farmacijos kompanijų žingsnį.

Nuo šių metų rugsėjo pirmosios dienos pradėjo veikti Kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisija. Ji sudaryta iš Kodeksą priėmusių asociacijų narių. Komisijos pirmininke išrinkta etinės farmacijos kompanijos “Novartis” atstovybės Lietuvoje vadovė Rasa Jonušienė.

Kodekse apibrėžtos ir šios Komisijos darbo taisyklės, kuriomis vadovaujantis bus nagrinėjami pranešimai apie Kodekso pažeidimus.

Kodeksas sukurtas atsižvelgiant į šiandieninę Lietuvos farmacijos rinkos ir sveikatos priežiūros padėtį, remiantis Lietuvos Respublikos įstatymais bei Europos šalių patirtimi. Europos sąjungos valstybėse farmacijos kompanijos taip pat turi etikos Kodeksus, kuriais vadovaujasi savo veikloje.

Naująjį Vaistų rinkodaros kodeksą galima rasti LR Sveikatos apsaugos ministerijos internetiniame puslapyje, adresu http://www.sam.lt/lt/sritys/vaistai/

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją