VTEK tyrimą pradėjo po DELFI publikacijos apie tai, jog per maždaug pusantrų metųSantariškėse dirbančių gydytojų verslo partneriams ir medikų artimųjų verslui klinikos atseikėjo daugiau kaip 8 mln. litų. Į VTEK po DELFI publikacijos kreipėsi parlamentarė, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

V. Kučinskas ir būrys kitų Santariškių medikų 2009 m. lapkritį įsteigė bendrovę „Genetikos klinika 3K“. Viena bendrovės dalininkių – privati kompanija „Diagnostinės sistemos“. Nuo 2009 m. lapkričio, kai įsteigta „Genetikos klinika 3K“, Santariškių klinikos su „Diagnostinėmis sistemomis“ sudarė 11 sutarčių.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, bendra sudarytų sutarčių vertė siekia 1,6 mln. litų. Dar vieną užsakymą už 383 tūkst. litų „Diagnostinės sistemos“ gavo iš Santariškių klinikų Centro filialo.

CVPP nurodoma, kad stambiausią sutartį su Santariškių klinikomis „Diagnostinės sistemos“ sudarė teikiant reagentus klinikų Laboratorinės diagnostikos centrui. Jam vadovauja „Genetikos klinikos 3K“ vadovo V. Kučinsko žmona Zita Aušrelė Kučinskienė. Laboratorinės diagnostikos centras iš „Diagnostinių sistemų“ užsisakė reagentų už beveik milijoną litų.

Be to, viena „Genetikos klinikos 3K“ steigėjų – Rėda Matuzevičienė – taip pat dirba Laboratorinės diagnostikos centre. Ir tai dar ne viskas. R. Matuzevičienės vyras Audrius Matuzevičius – bendrovės „Interlux“, taip pat gavusios krūvą stambių užsakymų iš Santariškių klinikų, direktorius.

CVPP duomenimis, per kiek daugiau nei pusantrų metų „Interlux“ su Santariškių klinikomis sudarė net 36 sutartis, kurių bendra vertė – daugiau kaip 6,7 mln. litų. Daugelyje viešųjų pirkimų konkursų „Interlux“ buvo vienintelis dalyvis.

Neaptiko interesų konflikto požymių

VTEK vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas po V. Kučinsko svarstymo žurnalistus informavo, jog etikos sargai nerado interesų konflikto požymių mediko veikloje.

„Komisija vienbalsiai nusprendė, kad prof. V. Kučinskas, Santariškių klinikoms vykdant viešuosius pirkimus, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų nepažeidė. Motyvai tokie: įstatymas draudžia asmenims, dirbantiems valstybinėje tarnyboje, tokiems kaip V. Kučinskas, dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, kurie susiję su privačiais interesais. Komisija tokių duomenų neturi, kad ponas V. Kučinskas būtų dalyvavęs sprendimų, susijusių su jo privačiais interesais, priėmime ir svarstyme“, - kalbėjo T. Čaplinskas.

Pasak jo, kitos Santariškių medikės – R. Matuzevičienės – VTEK vertinti negalėjo. Mat ji nėra valstybės tarnautoja. Taip pat nebus vertinamas ir V. Kučinsko sutuoktinės elgesys.

Pats V. Kučinskas su žurnalistais bendrauti nepanoro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją