Auditoriams neprivalu apklausti artimuosius

„Kol kas – jokios žinios. Kai spalio 10 d. sveikatos apsaugos ministrui pateikėme skundą, po poros dienų tik gavome pranešimą, kad skundas priimtas. Mums įsipareigojo duoti atsakymą per įstatymais numatytą terminą – tris mėnesius. Kaip supratau, tyrėjai paprastai tėvų neapklausia – nusprendžia, kaip jiems patiems atrodo, nors šiuo atveju yra svarbu, kada ir kas vyko, svarbus laikas, ne tik medicininiai aprašymai.

Aš susirinkau TV įrašus, kuriuos norėčiau pristatyti tyrimą atliekančiai komisijai. Faktas, kad poliklinikos skyriaus vedėja, kalbėdama kitą dieną su žiniasklaida, prasitarė, kad buvo įtariamas meningokokas, tačiau nebuvo siūlyta vykti į ligoninę, nes nebuvo simptomų“, - pasakojo paauglio tėvas.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Remigijus Bielinskas teigė, kad Raimundas Šukys kreipėsi į Valstybinę medicininio audito inspekciją (VMAI) įpareigodamas atlikti tyrimą. Kai tyrimas bus atliktas, ministras bus informuotas apie išvadas.

VMAI laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Jolanta Strazdienė DELFI patvirtino, kad valstybės tarnautojas, kuriam buvo pavesta, jau buvo nuvykęs į visas tris gydymo įstaigas, susijusias su tyrimu, – polikliniką, greitosios medicinos pagalbos stotį ir ligoninę. Pavedimą patikrinti visas tris įstaigas inspekcija gavo iš sveikatos apsaugos ministro.

„Šiuo metu atliekama neplaninė asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolė. Pas mus nustatyta procedūra, kaip tai atliekama. Tai vyksta keliais etapais ir, manyčiau, lapkričio mėnesį visi šie trys tyrimai bus baigti. Tiksliau prognozuoti negalime, kadangi tikrai dar kreipsimės į Sveikatos apsaugos ministerijos specialistą konsultantą, kad jis įvertintų klinikinį atvejį ir teiktų savo išvadą.

Būtent šioje vietoje tyrimas gali užtrukti, kadangi nėra nustatyta termino, per kurį konsultantas turėtų atsakyti. Ir mes neturime svertų, kaip šį procesą paspartinti. Be abejo, tikimės, kad ministerijos atstovai bus motyvuoti ir atsakys, kaip galėdami, greičiau. Tačiau jie analizuoja literatūrą, atsakymus pateikia pakankamai išsamius, paremtus analize, ne tik bendrais samprotavimais. Kita vertus, dažniausiai atsakymas neužtrunka ilgiau nei dvi savaites“, - vylėsi J. Strazdienė.

Anot VMAI vadovės, tyrimo procedūra nenumato tėvų apklausos. Paprastai remiamasi teisės aktais, vidaus dokumentais, įstaigos taisyklėmis, pareigų instrukcijomis, kitais dokumentais ir, be abejo, gydytojų paaiškinimais. Su artimaisiais susisiekiama tik tuo atveju, jei kyla įtarimų dėl dokumentų klastojimo ar kitokių neaiškumų.

„Tačiau jeigu patys žmonės išreiškia tokį pageidavimą, mes visada juos kviečiame. Dalyvauti posėdžiuose jiems nėra uždrausta. Tiesiog jie turėtų su mumis susisiekti ir išreikšti tokį pageidavimą. Šiuo atveju mes tiesiog turime ministerijos persiųstą skundą, kadangi tėvai kreipėsi ne tiesiogiai į mus, o į ministeriją, ir tiriame jį pagal savo vidaus procedūras“, - aiškino pašnekovė.

Paauglys mirė per mažiau nei parą

DELFI primena, kad nuo meningokoko infekcios mirusio paauglio šeimos nariai suabejojo, ar vaiką gydanti gydytoja tinkamai įvertino pavojų. Anot jų, telefonų skambučių išklotinė akivaizdžiai byloja, kad per tą dieną pagalbos ieškoti bandyta vos ne kas valandą.

Kaip pasakojo vaiko tėvas, spalio 4 d. rytą atsibudęs sūnus pasiskundė, kad jam skauda kaulus ir pakilo aukšta temperatūra. Iš pat ryto tėvai kreipėsi į polikliniką dėl gydytojo vizito į namus. Jiems pavyko susitarti su apylinkės gydytoja, kad ši užsuks vaiko apžiūrėti apie 14 val. dienos. Medikei tėvai pasiguodė, baiminasi meningokoko infekcijos, kuriuo vaikas jau kartą sirgo. Per tą laiką paauglio sveikata pablogėjo – jis pradėjo vemti ir, tėvų tvirtinimu, ant kelio atsirado kraujosrūva.

Pasak vyriškio, atvykusi gydytoja vaikui teigusi, kad jam gali būti inkstų uždegimas ir patarė rytoj atvykti į polikliniką pasidaryti kraujo ir šlapimo tyrimų. Paauglio, kuriam buvo skirti įprasti vaistai nuo temperatūros ir uždegimo, sveikata negerėjo – jis toliau vėmė. Pagaliau apie aštuntą valandą vakaro ligonis užsnūdo. Apie dešimtą valandą tėvai pamatė, kad jo visas kūnas išbertas meningokokinei infekcijai būdingomis kraujosrūvomis.

„Kol laukėme greitosios pagalbos, dar spėjau paskambinti gydytojai, papasakojau situaciją ir paprašiau patarimo, ką šiuo metu dar galėčiau padaryti. O ji, kaip niekur nieko, atsakė: „Jūs dar ne ligoninėje? Aš gi įtariau meningitą“, - pasakojo tėvas. Atvykę greitosios pagalbos medikai išvežė jį į ligoninę, tačiau joje paauglys mirė taip ir nesulaukęs ryto. Medikai buvo bejėgiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)