„Būtina kuo greičiau centralizuoti pirkimus, kad visi galėtume sutaupyti pinigų. Suskaičiavome, kad per šiuos metus Savivaldybei pavaldžios sveikatos priežiūros įstaigos vaistams išleido 8,2 mln. Lt. Vykdant vaistų pirkimus centralizuotai, sutaupytume iki 1 mln. litų“, – sako Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Išanalizavus gautus duomenis nustatyta, kad neefektyviausiai viešuosius pirkimus vykdo Sapiegos ligoninė ir Odos ir veneros ligų centras. Palyginus medicinos įstaigų vaistų pirkimo įkainius, matyti, kad Sapiegos ligoninė net 44 proc. brangiau pirko tuos pačius vaistus, Odos ir veneros ligų centras – 38 proc. O visų sveikatos priežiūros įstaigų perkamų vaistų krepšelio kainų skirtumas su analogišku CPO vaistų krepšeliu siekia iki 40 proc.

Pavyzdžiui, už lidokaino hidrochlorido pakuotę (vaistai, kuriuos perka visos medicinos įstaigos) Vilkpėdės ligoninė mokėjo 74 ct, o Odos ir veneros centras bei Sapiegos ligoninė mokėjo beveik 1,053 Lt. Arba už tas pačias dezinfekcijos priemones vienos įstaigos mokėjo apie 11 Lt, kitos – iki 40 Lt. Pasak Savivaldybės Viešųjų pirkimų specialistų, šie skaičiai rodo, kad sveikatos priežiūros įstaigos nesidalina tarpusavyje geriausia turima viešųjų pirkimų patirtimi.

Išanalizavus gautus duomenis ir siekiant sveikatos priežiūros įstaigų vykdomų pirkimų veiksmingumo, Vilniaus miesto savivaldybėje artimiausiu metu bus priimti sprendimai dėl konkrečių pirkimų per CPO ir VMSA viešųjų pirkimų komisiją, taip pat dėl didesnės apimties pirkimų vykdymo centralizuotai. Savivaldybė taip pat svarsto galimybę artimiausiu metu sveikatos įstaigoms pirkti centralizuotai ir medicininę įrangą

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją