JAV mokslininkai nustatė, jog per mažai miego valandų užkerta kelią subalansuotai smegenų sinapsių - jungčių tarp dviejų neuronų, pritaikytų signalams perduoti – veiklai.

Viskonsino universitete buvo atliktas tyrimas su pelėmis. Jo rezultatai skelbiami naujausiame žurnalo „Nature Neuroscience“ numeryje.

„Viena galima mūsų atlikto tyrimo išvada tokia – jeigu paauglystės metais juntate miego trūkumą, ypač jeigu tai vyksta nuolat, tai gali turėti ilgalaikių pasekmių jūsų smegenims“, - teigia tyrimui vadovavusi Chiara Cireli.

Nemažai psichikos ligų, tarp kurių ir šizofrenija, pasireiškia paauglystės metais, tačiau konkrečios jų atsiradimo priežastys nežinomos.

„Paauglystė – jautrus raidos laikotarpis, per kurį smegenys drastiškai keičiasi. Rekonstruojamos nervų grandinės, atsiranda daug naujų sinopsių, vėliau jos nyksta“, - aiškina ekspertė.

Profesorės C. Cireli komanda tyrimo metu norėjo pasižiūrėti, kaip pakitimai miego cikle keičia bręstančių paauglių smegenų anatomiją.

Anksčiau atlikti molekuliniai ir psichologiniai tyrimai atskleidė, jog miego metu sinopsės graužikų smegenyse buvo silpnesnės ir mažesnės. Greičiausiai taip jos ruošėsi kitam periodui, kai sinapsės vėl sutvirtėja ir padidėja, reaguodamos į nuolat besikeičiančias patirtis ir mokymosi procesus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją