Švedijoje įprasta vyrų sterilizacija, JAV – moterų

Nors Lietuvoje vis dar manoma, kad saugojimasis nuo nepageidaujamo nėštumo yra moterų pareiga, pasauliniai tyrimai rodo, kad trečdalis vyrų vartotų hormoninę kontracepciją vyrams, jei tokia būtų. Taip pat buvo atliktas moterų nuomonių tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad du trečdaliai moterų ne tik palankiai vertintų vyrų kontracepciją, bet ir pasitikėtų savo partneriais, jei šie šeimos planavimo atsakomybę prisiimtų sau.

Tačiau kiti tyrimai rodo priešingą rezultatą – Didžiojoje Britanijoje 52 proc. moterų yra įsitikinusios, kad jų partneriai gali pamiršti kontraceptikus, todėl joms pačioms tenka rūpintis nepageidaujamu nėštumu, ir tik 17 proc. vyrų tikino gersiantys kontraceptines tabletes, kad būtų tikri dėl lytinio akto saugumo nėštumo aspektu.

„Apie kontraceptikus vyrams kalbant girdžiu jau kokių 20 metų, tačiau jie rinkoje neatsiranda, nes nėra padaryta plačių klinikinių tyrimų, kurie leistų pagrįsti jų kasdieninį vartojimą, kaip yra su moterų hormonine kontracepcija. Teoriškai, jau šiuo metu galima būtų naudoti sukurtus preparatus, juolab kad jie patogūs – viena injekcija apsaugą užtikrina trims mėnesiams, tačiau kol kas nėra įrodymais grįstų duomenų, kad tai patikima, efektyvu ir saugu. Taigi šiuo metu vyrauja dvi pagrindinės vyrų kontracepcijos formos – prezervatyvas ir sterilizacija“, - teigė Kauno klinikų akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius.

Mediko manymu, svarbiausia priežastis, kodėl hormoninių kontraceptikų vyrams vis dar nėra rinkoje, susijusi su farmacijos kompanijų baime, kad jie bus nepopuliarūs, todėl kompanijos, investavusios į brangius klinikinius tyrimus, patirs visišką fiasko.

„Juk vyras nepastos, todėl kontracepcija aktualesnė tam asmeniui, kuris gali turėti nepageidaujamą nėštumą. Aišku, yra dalis vyrų, kurie rūpinasi savo moterimis, bet iš tiesų tuo turėtų rūpintis moteris. Todėl ir dauguma efektyvių kontracepcijos priemonių sukurtos moteriai“, - svarstė pašnekovas.

Užsienyje gana populiari vyrų, o kai kur ir moterų sterilizacija Lietuvoje taip pat praktiškai sunkiai įgyvendinama. Bėda ta, kad nors nėra ją draudžiančio įstatymo, bet ir nėra reglamentuota, kaip tai daryti.

„Pavyzdžiui, jei moteriai atliktume tik sterilizaciją, ligonių kasos jos neapmokėtų. Kartais mes atliekame šią procedūrą, tačiau tik tuomet, kai yra tam tikrų medicininių indikacijų – pavyzdžiui, pakartotinis gimdymas kelia grėsmę moters sveikatai ir gyvybei. Taip pat būna atvejų, kai sterilizacija moters prašymu atliekama Cezario pjūvio ar ginekologinės operacijos metu. Bet tai pavieniai atvejai, tai nėra tokia sistema, kaip, tarkime, vyrų sterilizacija Skandinavijos šalyse arba moterų – JAV. Amerikoje moteriai, kuriai daugiau nei 35 metai ir ji turi du vaikus, sterilizacija atliekama gana dažnai.

Pas mus didžiausias problema – katalikų bažnyčia, kuri, žinia, pasisako prieš visas kontracepcijos rūšis. Ne paslaptis, kad valdančioji partija labai susijusi su bažnyčia, tad iš to, kas kalbama ar rašoma viešojoje erdvėje, susidaro įspūdis, kad kontracepcija yra baisus dalykas, sukurtas kažkam pasipelnyti. Apie žmogaus teises niekas nekalba. Aišku, kažkas iš to turi pelną, tačiau bet kokia veikla turi būti pelninga, antraip įvyks bankrotas. Anksčiau mokyklose dar vyko šioks toks lytinis švietimas, dabar arba viskas sunaikinta, arba perteikiama iškreipta forma, nes tai daro žmonės, kurių supratimą lemia krikščioniška ideologija. Šiandien kovojama prieš viską – prieš abortus, kontracepciją, pagalbinį apvaisinimą. Jau sunku rasti, prieš ką nekovojama“, - įsitikinęs gydytojas.

Lietuves vedę užsieniečiai ieško būdų atstatyti vaisingumą

Santariškių klinikų gydytojas urologas Henrikas Ramonas, paklaustas ar Lietuvos vyrai kreipiasi dėl sterilizacijos, patvirtino, kad tokių atvejų būna, tačiau ši procedūra dėl įstatyminės bazės nebuvimo atliekama tik tais atvejais, jei tai būtina dėl medicininių priežasčių.

„Ši procedūra nėra reglamentuota ir neįtraukta į ligonių kasų kainyną. Taigi žmogui nebent reikėtų pačiam susimokėti, tačiau kas gali garantuoti, kad jis, nusprendęs, kad vėl nori vaikų, vėliau neapkaltins mediko, kad šis atliko jam nereikalingą procedūrą. Aišku, į mus kreipiasi vyrai, nors, tiesa, ne taip ir dažnai. Kai su jais pasikalbi, jie iš tiesų susimąsto, kad gyvenimas gali visaip pasisukti, tad neverta visam laikui atsisakyti galimybės turėti vaikų. Tokias procedūras atliekame tik vyresnio amžiaus žmonėms esant medicininėms indikacijoms.

Užsienyje sterilizuojasi ir jauni vyrai. Ten įprasta, kad susikūrusi šeima iš karto pasigimdo daugiausiai keturis vaikus ir nusprendžia daugiau jų nebeturėti. Tačiau gyvenimo vingių nenuspėsi. Šeima išsiskiria, vyras susiranda naują partnerę ir vėl užsimano vaikų. Kai lietuvaitės atsiveža vyrus užsieniečius, neretai prašo atstatyti jiems vaisingumo funkciją. Tačiau tam reikia atlikti sudėtingą operaciją. Europoje yra du centrai, kurie teikia tokias paslaugas“, - pasakojo medikas.

Jei moteris po sterilizacijos vėl užsimanytų vaiko, jos taip pat lauktų labai sudėtinga operacija arba dirbtinio apvaisinimo kelias. Šiuo metu tarp Lietuvos moterų populiariausia kontracepcija – iki penkerių metų veikiančios hormoninės spiralės, kurių patikimumas po metų praktiškai prilygsta sterilizacijai, o vaisingumo atsistatymas vertinamas prieštaringai, ir kontraceptinės piliulės.

„Visgi manyčiau, kad kontracepcija – moterų reikalas. Jos turėtų prisiimti didesnę atsakomybę. Todėl ir vyriška kontracepcija taip sunkiai skinasi kelią“, - svarstė pašnekovas.

Vyrai bijo manipuliacijų nėštumu

Tuo tarpu seksologas ir individualiosios psichologijos analitikas Viktoras Šapurovas įsitikinęs, kad vyrai seniai laukia patikimų kontracepcijos priemonių, skirtų jiems.

„Vyriškų prezervatyvų populiarumas byloja ne tik apie baimę užsikrėsti pavojingomis infekcijomis, bet pirmiausiai apie vyrų susirūpinimą apsauga nuo nėštumo. Per 20 metų įvyko dideli mąstysenos pokyčiai. Gerokai išaugo vyrų atsakomybės jausmas už partnerės seksualinį pasitenkinimą, nepageidautiną nėštumą. Nors nėštumas vystosi moters organizme, daug vyrų suvokia, kad nenorimas nėštumas komplikuos tarpusavio santykius. Be to, kai kurie vyrai nepasitiki moterimi kontracepcijos srityje, bijo manipuliacijų nėštumu. Taigi patikima vyriška kontracepcija jiems būtų labai svarbi“, - svarstė pašnekovas.

Anot V. Šapurovo, vyriška kontracepcija būtų gera alternatyva savanoriškai sterilizacijai, kuri yra įteisinta daugelyje Europos šalių.

„Aišku, visada buvo ir, manau, bus taip, kad kontracepcija bus moterų rankose, nes joms tai ypatingai rūpi, jas tai liečia tiesiogiai. Tačiau gerokai išaugus vyrų atsakomybės laipsniui, jų dalyvavimas kontracepcijos sprendimuose tapo ženklus ir toliau didėja“, - teigė seksologas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)