KMU Urologijos klinikos vadovo dr. Mindaugo Jievalto teigimu, prostatos šalinimo operacijų skaičius dramatiškai auga, šiais metais pirmą kartą KMU klinikose prostatos vėžiu sergančių vyrų skaičius viršijo sergančiuosius plaučių vėžiu. Lietuvos vėžio registro duomenimis, pernai šalyje užregistruotas didžiausias piktybinių urologinių navikų skaičius. Šių pacientų amžius vis jaunėja, jiems ypač svarbi tolesnė jų gyvenimo kokybė.

Neuronus tausojanti prostatos vėžio gydymo metodika nėra labai nauja. Lietuvoje ji labiau buvo žinoma teoriškai ir dar nebuvo labai plačiai taikoma. Kauno medikai patirties sėmėsi iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Luizianos urologijos, neurologijos ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos urologės Anos Smiter (Anna R. Smither). Viešnia drauge su Kauno kolegomis operacinėse praleido tris dienas ir atliko iš viso tris sudėtingas operacijas. Kartu dirbo ir nuolatinis kauniečių talkininkas iš JAV profesorius Viljamas Voringas (William Waring). Operacijos buvo atliekamos viešai, jas galėjo stebėti ir kitų Lietuvos gydymo įstaigų specialistai.

Amerikiečiai dirbo ir mokė kolegas Kaune be atlygio, savo atostogų metu. Svečiai patys pasirūpino savo išlaidų finansavimu. Jie taip pat padovanojo Kauno klinikoms atsivežtus daugkartinio naudojimo instrumentus, kurie yra kokybiškesni ir pagreitina operacijos laiką.

KMU klinikose šiemet jau atlikta apie 60 prostatektomijos operacijų, iki metų pabaigos numatoma atlikti dar apie 40. Manoma, kad maždaug dviem trečdaliams pacientų galėtų būti taikoma neuronus tausojanti metodika. Pernai Urologijos klinikoje radikalios prostatos pašalinimo operacijos buvo atliktos 55 ligoniams. JAV urologai pataria nuo 50 metų vyrams kartą per metus profilaktiškai atlikti prostatos vėžio antigeno tyrimą.

Talkinant A. Smiter, Kauno klinikose taip pat pirmą kartą atlikta unikali šlapimo pūslės didinimo operacija jaunam 20 metų vyrui. Jos metu buvo naudojamas storosios žarnos segmentas, į padidintą šlapimo pūslę buvo implantuotas susiaurėjęs šlapimtakis. Dažniau tokios rekonstrukcinės operacijos atliekamos vaikams, tačiau jos gali pagerinti ir tūkstančių suaugusiųjų gyvenimo kokybę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją