Kaip pranešė Kinijos sveikatos apsaugos ministerija, dabar kasmet fiksuojama apie 1700 susirgimų raupsais atvejų. Tokia yra pastarųjų penkerių metų statistika. Rimčiausia padėtis Sičuano, Junnano, Guidžou ir Hunano provincijose, taip pat Tibeto autonominiame rajone.

Raupsai yra labai sena liga. Ji buvo išsamiai aprašyta jau prieš kelis tūkstančius metų Kinijoje ir Egipte. Liga žmonėms keldavo siaubą ir buvo laikoma mirtina. Šiuolaikiniai gydytojai žino, kad raupsai yra chroniška infekcinė liga, kurią sukelia lazdelių tipo mikroorganizmai Mycobacterium leprae. Jų inkubacinis laikotarpis gali trukti nuo 2 iki 20 m., tačiau dažniausiai pirmieji simptomai pasireiškia po 3–10 metų.

Yra žinomi trys pagrindiniai raupsų tipai – lepromatozinis, pažeidžiantis odą, tuberkulioidinis – kai kelių, klubų ir veido odoje susidaro nejautrių temperatūrai ir skausmui židinių, bei nervinis – kai pažeidžiami nervų kamienai, prie kurių susidaro nejautrių temperatūrai ir skausmui židinių, atsiranda trofinių opų.

Priešingai nei yra manoma, raupsais neužsikrečiama nuo lengvo prisilietimo. Reikalingas ilgalaikis tiesioginis odos kontaktas. Tačiau dauguma gydytojų mano, kad užsikrėsi galima ir oro lašeliniu būdu. Po kontakto su sukėlėju suserga tik 5–10 proc. žmonių, o likusieji turi stiprų imunitetą, kuris įveikia užkratą.

Raupsai nėra masinis susirgimas, tačiau, Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje šia liga serga apie 11 mln. žmonių, iš jų vyrų triskart daugiau nei moterų. Šiuo metu liga paplitusi Afrikoje ir Azijoje (ypač Indijoje), Ispanijoje ir Portugalijoje, buvusios Sovietų Sąjungos šalyse ir Korėjoje, Japonijoje ir Filipinuose bei Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse.

2010 m. sausio mėn. Nepalo vadovybė pranešė, kad šalies teritorijoje išnaikino raupsus. Nepalo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, susirgimų raupsais rodiklis dabar sudaro mažiau nei vieną atvejį iš 10 tūkst. žmonių. Tai atitinka ligos likvidavimo kriterijus, kuriuos nustatė Pasaulinė sveikatos organizacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)