Nors diagnostikos metodai tobulėja, Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, krūties vėžys išlieka dažniausia moterų piktybine liga. 


1 300 naujų susirgimų krūties vėžiu ir 500 mirčių kiekvienais metais – tokia negailestinga šio vėžio statistika mūsų šalyje. 


Sunkiai, bet įveikiama


Šiandien krūties vėžio diagnozė nėra mirties nuosprendis. Milijonai moterų visame pasaulyje šią ligą įveikė, o Lietuvoje šiuo metu gyvena daugiau nei 10 tūkst. moterų, kurios pasveiko.
Geriausių krūties vėžio gydymo rezultatų pasiekiama tada, kai su liga kovoja visi: medikai, pacientė ir jos artimieji. Vėžys nugali tik tuomet, jei kažkuris šios sąjungininkų komandos narys pereina į jo pusę.


Krūties vėžys ne tik sudėtinga, bet ir į dešimties brangiausiai kainuojančių ligų sąrašą įtraukta liga. Kiekvienai moteriai naudojamas individualus gydymo būdas. Gydymo taktika priklauso nuo daugelio veiksnių: naviko vystymosi stadijos, dydžio, morfologijos, išplitimo, vėžio hormonų receptorių būklės, pacientės amžiaus, sveikatos būklės ir kt. Krūties vėžys yra labai klastinga ir kantri liga, todėl jei reguliariai nesitikrinama, galima ilgai nieko apie jį nenutuokti. Moters krūtyje atsiradęs navikas veikia kaip uždelsto veikimo bomba – tyliai ir nesukeldamas skausmo ar kitų nemalonių pojūčių didėja naikindamas sveikus audinius, skverbdamasis į limfmazgius, plisdamas ir nuodydamas kitus organus.


Riziką susirgti krūties vėžiu mažina sveikas gyvenimo būdas. Moterims derėtų atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius, vengti gyvūninės kilmės riebalų.

Bendra patirtis suartina


Nors aptikę vos kelių milimetrų dydžio vėžio užuomazgas gydytojai džiaugiasi, kad kova bus nesudėtinga, moterims ši žinia yra vienas sunkiausių psichologinių išbandymų. Kad nepalūžtų, jos buriasi į tokius pat išgyvenimus patyrusių moterų bendrijas. Čia krūties vėžiu sergančios moterys ieško ir randa tai, kas joms svarbiausia, – savitarpio supratimą, psichologinį palaikymą.


Susitikusios jos apie problemas beveik nešneka. „Stengiamės gyventi kitaip. Mūsų gyvenimo kokybė pasikeitė, todėl reikia išmokti išgyventi“, – sakė moterų, sergančių krūties vėžiu, Vilniaus bendrijos „Viktorija“ pirmininkė Gražutė Aulaitė. Moterys į bendrijos veiklą įsitraukia skirtingais ligos etapais: tik sužinojusios diagnozę, besigydydamos ar jau po gydymo. Vilnietės susitinka kiekvieną šeštadienį, kartu geria arbatą, kalbasi įvairiausiomis temomis, kartu atostogauja, o apie ligą stengiasi negalvoti. Tiesa, ne visada tai pavyksta, todėl kartais dalijasi informacija, naujienomis, keičiasi naudingomis knygomis. Dažnai į susitikimus atvyksta medikai, psichologai, dvasininkai, menininkai, kurie bando moterims padėti vėl džiaugtis gyvenimu.


Tokių viena kitą palaikančių moterų bendrijų yra beveik visuose didesniuose miestuose.

Specialistai ant ratų


Lietuvoje jau devynerius metus vyksta šviečiamoji kampanija prieš krūties vėžį „Nedelsk“. Seimo narės Agnės Zuokienės iniciatyva sukurtas projektas Europos Parlamente buvo pavadintas „mažo biudžeto, bet didelio poveikio“ projektu, mat buvo apskaičiuota, kad „Nedelsk“ krūties vėžio atvejį išaiškina šimtą kartų pigiau nei tai padaroma valstybinėse įstaigose.


Pagrindiniu projekto simboliu tapusiu „Rožinio kaspino“ autobusėliu po šalies miestus ir miestelius keliauja du onkologai (mamologas ir radiologas), kurie moko moteris savityros, suteikia nemokamas konsultacijas ir tikrina dėl krūties vėžio. Akcijos iniciatoriai griežtai laikosi nuostatos, kad autobusu keliautų tik krūtų specialistai, o ne ginekologai ar šeimos gydytojai. Pas tokį specialistą patekti sudėtinga net ir didmiesčiuose, o mažose gyvenvietėse jų iš viso nėra. Kartu su jais važiuojantys „Nedelsk“ koordinatoriai moteris supažindina su krūties vėžio požymiais, rizikos faktoriais.


Nemokamai „Rožinio kaspino“ autobusėlyje pasitikrino jau daugiau nei 67 tūkst. moterų. Projektas pakreipė daugiau nei 630 moterų likimus, kurios būtent čia sužinojo, kad serga krūties vėžiu. Didžioji dalis jų jau pagijo.


„Nedelsk“ autobusas jau daugybę vasarų keliavo po Lietuvą, tačiau šių metų kelionė dar nesibaigė: spalio mėnesį jis dar lankysis Prienų, Zarasų, Vilniaus, Birštono rajonuose. Lygiai toks pat autobusiukas jau važinėja ir Kazachstane.


Krūties vėžys nebėra tabu 


Agnė Zuokienė, projekto „Nedelsk“ iniciatorė

Pažintis su vėžiu pakeitė mano filosofiją, išgrynino vertybes. Verslas, politika yra apimti augimo filosofijos, kai nuolat sieki didesnės apyvartos, daugiau darbuotojų, galybės, įtakos. Taip elgiasi ir vėžys. Įsitvirtinęs žmogaus organizme jis siekia augti, stiprėti, viską apimti ir nugalėti. Tad visas savo jėgas nukreipiau vėžio galybės tramdymui.


Tačiau pripažįstu, kad jei nebūtų šalia palaikančių draugų ir jei į projektą nebūtų įsitraukę tiek savanorių, būtų buvę kur kas sunkiau.


Šiuo metu esu Seimo narė, todėl laiko projektui „Nedelsk“ galiu skirti gerokai mažiau. Gaila, kad neįvyko parengtas panašus projektas su Baltarusija, nepaleisti du projekto „Nedelsk“ sunkvežimiai-mamografai. Visa tai laukia, kol baigsis Seimo kadencija ir galėsiu toliau tęsti savo sumanymus.
Dažnai sakoma: išgelbėsi žmogų – išgelbėsi pasaulį. O aš perfrazuoju: išgelbėsi moterį, išgelbėsi ne tik jos, bet ir jos artimųjų – vaikų, vyro, draugų – pasaulį. Ir dėl vienos moters vertėjo viską pradėti, o „Nedelsk“ palietė tūkstančių moterų likimus.

Krūties vėžio požymiai:


• pakitusi oda – sustorėjusi, įdubusi, paraudusi;
• pakitę speneliai – įdubę, bėga skaidrios ar kraujingos išskyros, pakitusi forma;
• krūties pakitimai – sustandėjimas, skausmas, pakitusi forma, apčiuopiami mazgeliai;
• pažastų pakitimai – nelygumai, apčiuopiami mazgeliai.

Kovos su krūties vėžiu akcijos


Šiais metais pagrindinė veikla vyks Lietuvos regionuose. Bus organizuojamos šios krūties vėžiu sergančioms moterims palaikyti skirtos akcijos:


Akcija „Rožinis kaspinas“ vyks mokyklose. Mokiniai bus skatinami ant rožinių juostelių surašyti moterų, kurioms linki sveikatos ir sėkmės, vardus. Iš šių juostelių bus formuojami rožiniai kaspinėliai.


Akcija „Rožinė lentyna“ organizuojama miestų ir miestelių bibliotekose. Jose atsiras rožinė lentyna, ant kurios bus dedamos įvairiausio žanro knygos bei literatūra apie moteris. Pasirodo, išleista daugiau nei 200 knygų, kurių pavadinimuose yra žodis „moteris“.


Akcija „Rožinė šviesa“ vyksta jau ne pirmus metus. Regionuose gyvenantys geros valios ambasadoriai išrenka pastatą ir pasirūpina leidimais jį apšviesti rožine spalva. Manoma, kad tokių pastatų bus net 15.