Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, atlikę patikrinimą UAB „Darpola“ kavinėje „Alibi“ (Mindaugo pr. 37, Kaunas), rado daug pažeidimų. Patikrinimų metu buvo nustatyta kryžminė tarša, kavinėje nesudarytos tinkamos sąlygos personalui plauti rankas, jas dezinfekuoti. Darbuotoja negalėjo pateikti vištienos įsigijimo dokumentų. Kavinės veikla laikinai sustabdyta. Patikrinimo metu tyrimams buvo atrinkti maisto ir plovinių mėginiai, virtuvės darbuotojai nurodyta pasitikrinti sveikatą.

Ištyrus mėginius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, šešiuose ploviniuose aptikta Auksinio stafilokoko Staphyloccocus aureus bakterijų. Šių bakterijų nustatyta mėginiuose nuo švarių salės indų, daržovių pjaustymo lentos, porcijų dalinimo stalo, šaldytuvo lentynos, žalios mėsos pjaustymo lentos, žalios mėsos peilio. Ploviniuose, maisto produktų mėginiuose salmonelių ar kitų bakterijų neaptikta.

„Tai neeilinis atvejis. Sporto žaidynių organizatoriai turėjo suderinti maitinimo įmonę su Kauno valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, norint kokybiškai pamaitinti tokį žmonių srautą. Kavinės „Alibi“ virtuvėje dirbo tik viena darbuotoja, o pamaitinti reikėjo per šimtą žmonių. Peršasi mintis, kad ji galėjo pasikviesti pagalbon su maisto tvarkymu nesusijusių asmenų. Stebina ir kavinės administratorių požiūris – maitinti vaikus neaišku kur įsigyta paukštiena. Kauno kavinė „Alibi“ bus įtraukta į nesąžiningų ir padidintos rizikos įmonių sąrašus“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė Rita Sadūnaitė.

Auksinis stafilokokas (Staphyloccocus aureus) – viena iš dažniausiai žmonių aplinkoje sutinkamų bakterijų. Kai kurių pasaulio medikų teigimu, jų galima rasti ant 3 iš 10 žmonių odos, nosies gleivinės. Čia gyvendamos bakterijos tėra normalios mikrofloros dalis ir nedaro jokios žalos. Tačiau tam tikrose situacijose jos gali sukelti įvairias, net ir labai pavojingas infekcijas, šis stafilokokas sukelia ir pūlines ligas. Užsikrečiama tiesiog nuo sergančio arba sveiko žmogaus, nešiojančio šias bakterijas, taip pat per užterštas rankas ar namų apyvokos daiktus. Dažnai tiesiog užtenka paliesti durų rankeną ar kitą paviršių, ant kurių yra bakterijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją