Pagal dabartinį pasiūlymą, visiems produktams, kurie neleistini tiekti mokinių maitinimui, reklamoje turi būti įspėjimai apie tai, kad maitinimasis tokiais maisto produktais gali būti nepalankus sveikatai.

Teksto turinį ir jo pateikimo reklamoje reikalavimus nustatytų sveikatos apsaugos ministras. Maistininkai reziumuoja, kad tokių produktų pagaminama apie 60 proc., tarp kurių patenka ir gazuotas mineralinis vanduo ar kava, kai kurie konditerijos gaminiai.

Pakeitimų iniciatorė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė, Sveikatos reikalų komiteto narė Agnė Zuokienė tvirtina, kad maisto gamintojai ir politikai turi būti principingesni bei siekti gaminti sveikesnius produktus. O gamintojus išgąsdinusi formuluotė „gali būti nepalankus sveikatai“ priklausomai nuo produkto galėtų būti keičiama sveikatos ministro įsakymu.

„Sveikatos apsaugos ministerija galėtų pasidaryti sąrašą teiginių, tokių, kaip „dietologai rekomenduoja neviršyti normos“ ar „nerekomenduotina, kad vaikai įsigytų tai patys“, „nerekomenduotina, kad vartotų be tėvų priežiūros“ ir pan., niekas nesakytų, kad kenksminga“, - DELFI antradienį sakė Seimo narė.

„Pralaimi mūsų vaikai ir mūsų žmonės, jie (maistininkų atstovai – red.) šiandien įvardino, kad 60 proc. pagaminamo maisto Lietuvoje nėra palankūs žmogaus sveikatai. Ar mes neturime siekti pokyčių? Kelti aukščiau kartelę? (...) Mes nuolaidžiaujame iki tiek, kad negalime net menkiausio iššūkio savo maisto pramonei pateikti“, - kalbėjo A. Zuokienė. Anot jos, yra gausu pavyzdžių, kai gamintojai gali atsisakyti kenksmingų priedų. Seimo narė tvirtina, kad per metus neatsirado gamintojų, kurie panoro būti įtraukti į tinkamo mokiniams maisto produktų sąrašą tuo pripažindami, anot Seimo narės, gaminamų produktų galimą neigiamą įtaką sveikatai.

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė Irma Pilipienė įsitikinusi, kad reikalavimai mokinių maistui neturėtų būti primetami visai visuomenei.

„Čia maišomi du dalykai: imamas produktų sąrašas, skirtas mokiniams ir tai taikoma visai visuomenei. Tai baisiausia diskreditacija visos pramonės, tai turės didžiulę neigiamą įtaką ne tik mūsų vartotojų tarpe, nes jiems kils įtarimas dėl produktų sveikumo, kokybės galų gale, bet tai gali labai smarkiai atsiliepti ir eksportui. Mes visada sakome, kad mūsų produktai yra labai aukštos kokybės, o dabar gausis, kad pati Lietuva užrašo, kad produktas gali pakenkti jūsų sveikatai“, - tokiam pasiūlymui nepritaria I. Pilipienė.

Lietuvos verslininkų ir reklamos industrijos atstovų pasirašytame pareiškime Seimo pirmininkei Irenai Degutienei ir Ekonomikos komiteto pirmininkui Dainiui Budriui teigiama, kad maisto žala negali būti prilyginama tabako ir alkoholio keliamai žalai, todėl ir reklama neturi būti suvienodinta, ypač, kai produkcija yra gaminama pagal valstybės nustatytus reikalavimus ir kokybės standartus.

Ekonomikos komitete antradienį tokiam pasiūlymui buvo pritarta, komiteto pirmininkas D. Budrys tikisi, kad greitai bus registruotos pataisos, kurios leis tokį sprendimą pakeisti, nes šį jį laiko nesusipratimu.

„Mūsų sportininkai geria gazuotą mineralinį vandenį ir prie jo dabar turės būti nurodyta, kad jis gali būti nepalankus sveikatai?“, - kalbėjo D.Budrys. Jo nuomone, įspėjimai apie maisto produktų žalą turėtų būti ne tokie drastiški.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją