6 proc. paauglių tiki, kad nuo nėštumo apsaugo dušas

Minint Pasaulinę kontracepcijos dieną, kurios kampanijos šūkis – „Gyvenk savo gyvenimą. Žinok savo teises. Išmanyk apie kontracepciją“, šiemet didesnis dėmesys buvo atkreiptas į jaunimo švietimą, siekiant sumažinti neplanuotų nėštumų ir lytiniu būdu plintančių infekcinių susirgimų skaičių. Pasaulyje daugiau nei 41 proc. iš visų 208 milijonų įvykusių nėštumų yra neplanuoti. 2009-aisiais kiekvienam tūkstančiui įvykusių nėštumų teko po 38,3 nėštumus 15-17 metų amžiaus grupėje. 15 proc. 18-26 metų amžiaus jaunuolių yra sirgę lytiškai plintančiomis ligomis pastaraisiais metais.

Šių metų pavasarį atliktoje Lietuvos jaunimo apklausoje dalyvavo 200 15-19 metų respondentų, parodė, kad lytinis gyvenimas tarp nepilnamečių nėra tabu, tačiau paauglių galvos prikimštos klaidingos informacijos apie riziką pastoti.

42 proc. jaunuolių laiko lytinio akto nutraukimą efektyviu kontracepcijos būdu, nors, remiantis statistikos duomenimis, toks kontracepcijos būdas yra itin nepatikimas. 17 proc. vaikinų mano, kad mylėjimasis per mėnesines apsaugo merginą nuo pastojimo, tačiau tai vėlgi nėra šimtaprocentinė apsauga. Net 6 proc. jaunimo vis dar tiki, kad maudymasis vonioje ar duše po lytinių santykių apsaugo nuo neplanuoto nėštumo.

29 proc. merginų, kurios lytinių santykių metu nesisaugojo, teigė buvusios įsitikinusios, jog pastoti nerizikuoja, o kas penkta paprasčiausiai nežinojo, kurį apsisaugojimo būdą pasirinkti. Vaikinai atsakomybę už lytinių santykių saugumą perkelia ant merginų pečių – net 39 proc. jaunuolių teigė mylėdamiesi nepasirūpinę jokia apsisaugojimo priemone. 14 proc. nurodė nesisaugoję, nes jiems kontracepcija nėra priimtina. Kiti 14 proc. jaunimo atstovų atskleidė, jog prieš lytinius santykius buvo vartoję alkoholio ir būtinybę saugotis tiesiog pamiršo.

40 proc. vaikinų ir 38 proc. merginų teigė drovėjęsi kitų asmenų pasiteirauti apie kontracepcijos būdus, todėl to nepadarę. Kas penktas jaunuolis tvirtino informacijos apie tai neieškojęs, nes bijojo, jog apie tai sužinos tėvai.

Daugiau kaip du trečdaliai jaunuolių informacijos apie nėštumo prevenciją pirmiausia ieško internete arba kreipiasi į ginekologą, skaito šviečiamąją medžiagą. Labiausiai (70 proc. apklaustųjų) nepasitiki religinių vadovų nuomone. Kad mažiausiai pasitikėtų religinio lyderio suteikta informacija apie galimus kontracepcijos būdus nurodė net 77 proc. lietuvių merginų ir 63 proc. vaikinų.

Daugiausia (55 proc.) netikslios informacijos paaugliai sakė radę internete, socialinėje žiniasklaidoje ir forumuose. Daugiau kaip trečdaliui merginų klaidingą informaciją suteikusios draugės. 17 proc. vaikinų tvirtino netikslios informacijos įgiję iš mokomųjų vadovėlių.

36 proc. vaikinų ir 19 proc. merginų nurodė negavę informacijos seksualinio švietimo tema mokykloje.

Paklaustos, kuo labiausiai pasitikėtų ir į ką kreiptųsi norėdamos gauti informacijos apie kontracepcijos metodus, Lietuvos merginos pirmoje vietoje nurodė ginekologą (34 proc.). Lietuvos vaikinai teigė pirmiausia informacijos ieškantys interneto svetainėse ir tinklaraščiuose (30 proc.).

42 proc. Europos jaunimo nesisaugo

Tuo pat metu atliktas tarptautinis tyrimas, kurio metu buvo apklausta per 6000 jaunuolių iš 29 pasaulio šalių Azijos, Europos, Lotynų Amerikos ir Šiaurės Amerikos regionuose.

Tyrimas atskleidė, kad Europoje 42 proc. lytinį gyvenimą pradėjusių jaunimo atstovų teigė turėję lytinių santykių su nauju partneriu ir nesisaugoję.

27 proc. Europos jaunimo nesinaudojo nė vienu kontracepcijos metodu, nes reikiamu metu kontracepcijos priemonės šiems nebuvo pasiekiamos. 14 proc. Europos jaunuolių nesinaudojo nė viena kontracepcijos priemone, nes tai jiems nepriimtina. Tuo tarpu 12 proc. respondentų atsisakė kontracepcijos manę, kad galimybė atsirasti neplanuotam nėštumui neegzistuoja. Kiti 12 proc. apklaustų jaunuolių nurodė nenaudoję kontraceptinių priemonių, nes to nepageidavo partneris.

31 proc. neįsigijo kontracepcijos priemonių ir nesisaugojo, nes bijojo, kad jas aptiks jų tėvai ir artimieji. 28 proc. gėdijosi jų paprašyti vaistininko ar gydytojo.

45 proc. merginų ir 46 proc. apklaustų Europos regione gyvenančių vaikinų mano, jog jie yra itin gerai informuoti apie skirtingus kontracepcijos būdus. Lietuvoje taip jaučiasi tik kas penktas paauglys (23 proc.).

Visgi net 30 proc. apklaustų europiečių laiko lytinio akto nutraukimą itin patikimu apsisaugojimo būdu. 10 proc. Europos jaunimo mano, kad saugu turėti lytinių santykių merginos menstruacijų metu, o 4 proc. tiki, kad maudymasis vonioje ar duše po lytinių santykių taipogi puikiai apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo.

Net 54 proc. Europos jaunimo, norėdami gauti patikimos ir neiškraipytos informacijos, nepasitikėtų religiniu lyderiu. Beveik trečdalis, 27 proc., jaunuolių nepasitikėtų socialine žiniasklaida ir forumais internete ir kiek daugiau nei penktadalis (22 proc.) - žurnalais.

39 proc. Europos jaunimo negavo informacijos seksualinio švietimo klausimais mokykloje. Mažiausiai informacijos apie seksualinį švietimą mokykloje įvardijo gavę Turkijos, Latvijos, Slovėnijos, Italijos ir Rusijos jaunuoliai (atitinkamai 20 proc., 33 proc., 34 proc., 35 proc., 40 proc.)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)