Sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ginekologijos klinikos vadovė
Rūta Jolanta Nadišauskienė įsitikinusi, kad draudimą bus įmanoma nesunkiai apeiti. Be to, pasak jos, kartais dėl medicininių priežasčių reikia nustatyti kūdikio lytį.

„Medicininiu požiūriu kai kuriais atvejais mums labai svarbu žinoti, nustatyti kūdikio lytį. Tai reikalinga ir planuojant vaisiaus chirurgiją, ir įvertinant riziką gimti su kokia įgimta patologija, nes jos gydymo sėkmė priklauso ir nuo lyties“ - sakė J. Nadišauskienė.

Žurnalistė, dviejų vaikų mama ir trečio kūdikio besilaukianti Ingrida Lauciuvienė mano, kad toks sprendimas būtų gaisro gesinimas, o ne kovojimas su priežastimis, tačiau atkreipia dėmesį į tai, kad kūdikio apžiūra echoskopu gali būti jam žalinga.

„Tokie draudimai jau yra gaisro gesinimas, manau, tai yra jau pasekmė. Manau, geriau būtų daryti visai kitus dalykus: kuo plačiau publikuoti ir skelbti tyrimų, rodančių ne tik echoskopų naudą, bet ir žalą, rezultatus. Tada gal moterys nenorėtų taip dažnai tų tyrimų, per kuriuos ir nustatoma vaiko lytis, darytis. Ir, žinoma, reikėtų kuo daugiau šviesti šeimas, koks turėtų būti jų pasiruošimas vaikelio atėjimui. O ruoštis reikėtų gal pusę metų ar net metus, ir tada tikrai nebebūtų net minčių daryti kažkokius sprendimus sužinojus vaiko lytį. Ir tuomet nebereikėtų jokių draudimų,“ - įsitikinusi I.Lauciuviene.

Savo ruožtu Apžvalgininkas Tomas Viluckas mano, kad draudimas tėvams sužinoti vaiko lytį būtų prasmingas, ir akcentuoja tai, kad Europos Sąjungos šalyse gyvena daug imigrantų, kurių kultūrose įprasta labiau vertinti berniukus nei mergaites.

„Selektyviniai abortai - tai intervencija į demografinę politiką, ir dažniausiai šita intervencija remiasi patriarchalinės visuomenės ir kultūros palikimu, ir problema tampa ypač aštri, kai mes kalbame apie imigrantus iš Kinijos ir Indijos, kur tokios praktikos paplitusios,“ - sakė T.Viluckas.

Europos Taryba šį klausimą svarstys kitą mėnesį.