Organizmo valymas dažnam atrodo nereikalingas dalykas – esą virškinimo sistema turi pati susitvarkyti. Tačiau tikrovė yra kiek kitokia: netinkamai maitinantis, organizmas užteršiamas toksinais, galinčiais sukelti migreną, bronchitą, insultą, sąnarių skausmus.


Geriausiai išvalo kviečių sėlenos


„Organizmo valymas pirmiausia reiškia žarnyno švarinimą. Kol virškinimo trakte esančios nepageidaujamos medžiagos yra organizmo nepasisavintos, mes galime jas pašalinti tinkamai parinkdami maistą. Jeigu jos jau atsidūrė riebaliniame audinyje ar kuriame kitame organe, valyti organizmą bus labai sudėtinga, o kartais – net neįmanoma“, – mokė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.


Efektyviausiai organizmą iššluoja maistinės skaidulos, kurios kartu su maistu arba atskirai suvalgytos patenka į mūsų virškinimo traktą ir ten, sujungusios daug kenksmingų medžiagų – sunkiuosius metalus, tulžies išskirtas perteklines rūgštis, tam tikrą kiekį cholesterolio, sočiųjų riebalų rūgščių, – pašalina jas.


„Organizmui valyti tinka rupiai malti grūdai, stambios kruopos. Reikia stengtis, kad net duona būtų su priemaišomis – grūdais, sėlenomis. Daugiausia skaidulinių medžiagų turi kviečių sėlenos – 100 gramų sėlenų turi apie 45 gramus skaidulų. Patartina sėlenų įmaišyti į įvairias košes, mišraines ir kitą maistą, nes skaidulos padeda užtikrinti normalią žarnyno mikroflorą, rūgščią terpę, mažina puvimo procesus žarnyne“, – apie maistinių skaidulų naudą kalbėjo mitybos specialistas.

Maistas turi būti įvairus


Visas maistas turi būti derinamas pagal sveikos mitybos piramidę – ji parodo, kokie maisto produktai kaip dažnai turi būti vartojami. Žmogus kasdien turi valgyti daug šviežių daržovių, uogų, žiemą – džiovintų vaisių, šiek tiek mažiau – įvairių riešutų ir sėklų, pavyzdžiui, moliūgų, saulėgrąžų, sezamo.
„Vis dėlto vien augaliniu maistu apsiriboti nederėtų – žmogaus organizmui reikia ir gyvūninės kilmės produktų. Mėsa yra baltymų ir geležies šaltinis, ją reikėtų valgyti su dideliu kiekiu daržovių, tačiau ne per dažnai – kartą per dieną. Vertingiausia mėsa yra jautiena, nes ji yra pakankamai liesa, aktyvina virškinimo trakto veiklą, gerina kraują“, – teigė R.Stukas


Lietuvių pamėgtą kiaulieną VU Medicinos fakulteto profesorius ragino riboti ir griežtai uždraudė organizmą valyti badavimu. 


Galima išbandyti tik kontrastinę dietą: kartą per savaitę (ar bent jau per mėnesį) reikia kardinaliai pakeisti savo mitybos racioną, pavyzdžiui, visą dieną valgyti vien vaisius ir daržoves, taip organizmui sukeliant stresą ir suaktyvinant virškinimą.


Norint pasitikrinti, ar organizmas valosi, mitybos specialistas rekomendavo stebėti savo šlapimo spalvą. Koncentruotas, intensyvios spalvos šlapimas rodo toksinių medžiagų perteklių, o šviesus – teigiamus procesus. Išvalyti organizmą padeda ir dideli skysčių kiekiai (bent 6 stiklinės per dieną), gaunami ne tik su vandeniu, bet ir su sriuba, kava. Pastaroji, anot R.Stukaus, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu: daug jos vartojant, netenkama nemažai skysčių, tačiau jeigu papildomai geriama ir daug vandens – 2–2,5 litro, organizmas sėkmingai valosi.


Žarnynas išvalomas iš vidaus


Natūralios medicinos centrų įkūrėja Jelena Tulčina, kalbėdama apie organizmo valymą, pabrėžė, kad kiekvieno organizmas yra savitas, todėl maistas turėtų būti parenkamas individualiai.
„Maisto netoleravimo testas parodo, kokie maisto produktai tinka imuninei sistemai, o kurie – ne. Tyrimams paimame kraujo ir stebime limfocitų reakciją į 150 maisto produktų. Jeigu limfocitai kovoja su reagentais ir suyra, vadinasi, tas maisto produktas žmogui netinka. Atsižvelgdami į tai, rekomenduojame mitybą“, – pasakojo J.Tulčina.


Neužtenka pradėti tinkamai maitintis. Jeigu organizmas jau buvo užterštas, jį reikia švarinti iš vidaus. Anksčiau tam buvo naudojamos klizmos, dabar jas pakeitė hidrokolonterapija – modernūs aparatai, kontroliuojantys organizmui valyti skirto vandens temperatūrą ir slėgį.


„Švarus vanduo labai lėtai, nesukeldamas jokio diskomforto, teka į storąją žarną. Vandenyje atmirkus prie žarnyno sienelių prilipusiems maisto puvėsiams, pašalinami susikaupę šlakai kartu su įvairiais parazitais ar kirmėlėmis bei išvaloma limfa, per kurią anksčiau visi toksinai, pasiekę kraują, sukeldavo tonzilitus, lėtines slogas, sinusitus ir kitas ligas. Sutvarkius žarnyną, galima imtis kepenų latakų ir tulžies pūslės valymo, ir tik tada – išorinių valomųjų priemonių, pavyzdžiui, detoksikacijos per odą, įsivyniojimo į purvą, kaitinimosi pirtyje, kvėpavimo gimnastikos ir mankštinimosi apskritai“, – kalbėjo Natūralios medicinos centrų savininkė.


Organizmo valymas yra nuolatinis procesas: tik pasirinkęs sveiką mitybą, vartodamas pakankamai skysčių kiekį, būdamas fiziškai aktyvus, žmogus padės organizmui pašalinti kenksmingas medžiagas bei apsisaugos nuo galimo neigiamo jų poveikio.