Utėlė - žmogaus parazitas, kuris gyvena ir vystosi žmogaus galvos plaukuose, maitinasi žmogaus krauju. Utėlė gyvena apie 30 dienų. Užsikrėtęs utėlėmis, vaikas kaso galvą, jam niežti odą, įkandus parazitui gali prasidėti alerginė reakcija. Utėlės sukelia pedikuliozę.

Vilnietis Petras pasakojo, kad iš vaikų stovyklos Šalčininkų rajone jo aštuonmetė dukra grįžo su „dovanomis“. „Dukra stovykloje buvo savaitę. Po kurio laiko jos plaukuose pastebėjome utėlių. Dukra sakė, kad apie vienos mergaitės utėlėtumą stovykloje buvo žinoma“, - teigė Petras.

Vaistinėje įsigyti medikamentai kuriam laikui utėles išnaikino, tačiau po poros savaičių jų atsirado vėl. Tad gydymo kursą teko kartoti.

Gali užšokti ir autobuse

„Kiekvienam toks atvejis gali pasitaikyti. Kiekvieną vaiką tėvai turi prižiūrėti – jei yra utėlių, reikia susitvarkyti patiems arba kreiptis į šeimos gydytoją, tuo labiau, kad baigiasi vasaros sezonas ir reikės grįžti į mokyklą, darželį“, - teigia Vilniaus Visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Dūdienė.

Šįmet Vilniuje jau užfiksuoti 158 utėlių atvejai. Tai – šiek tiek mažiau nei pernai. 60 utėlių nešiotojų buvo benamiai, 23 – mokyklinio amžiaus vaikai.

Pasak V. Dūdienės, prieš einant į mokyklą visiems vaikams reikia gauti pažymą, kad yra pasitikrinę, sveiki. Jei gydytojas aptinka utėlėtumą, Visuomenės sveikatos centras gauna skubų pranešimą. „Į tai žiūrima rimtai, tai tokia pati infekcinė liga kaip ir kitos – viduriavimas, oro lašelinės ir visos kitos infekcinės. Šeimos gydytojas privalo rimtai į tai reaguoti“, - kalbėjo specialistė.

Gydytoja sako, kad utėlėmis galima apsikrėsti ir autobuse. „Utėlę galime pasigauti ir važiuodami sausakimšame autobuse - ji gali užšokti ant visiškai sveiko žmogaus. Jei jos nepastebėsi, ji labai greitai sudės kiaušinėlius. Bet jei žmogus tvarkingas, apsižiūri, problema nesunkiai išsprendžiama“, - aiškino V. Dūdienė.

Apsikrėtimų utėlėmis padaugėja po atostogų. Jei tėvai sutinka, apžiūrėti mokinius gali mokyklos medikai. Dažniausiai tam tėvai pritaria pasirašydami, kad sutinka su mokyklos tvarkos taisyklėmis. Apie pastebėtas utėles mokykla informuoja Visuomenės sveikatos centrą arba siunčia pas šeimos gydytoją.

Kaip gydytis nuo utėlių, galite paskaityti čia.

Vaistinėse antplūdžio nėra

„Antplūdžio tikrai nėra. Kaip visada, yra tokių priemonių prašančių, perka priešutėlinius losjonus. Tačiau tikrai nėra antplūdžio, kad kas antram reikėtų“, - sakė Vilniaus Gedimino vaistinės vedėja Žydruolė Buinickienė.

Daugiausia besikreipiančių vaistų nuo utėlių būna vasarą ir rudenį. Žmones kamuoja ne tik utėlės, bet ir niežai. Nuo utelių gydoma losjonais, šampūnais. Tačiau, pastebi vaistininkė, priemonės nuo utėlių nėra pigios.

Kol kas didesnio domėjimosi produktais prieš utėles nepastebima ir „Eurovaistinių“ tinkle. „Galbūt tikėtina, kad domėjimasis padidės prasidėjus rugsėjui“, - sakė „Eurovaistinės“ atstovas Simas Lilas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)