Britų mitybos fondas teigia, kad reikėtų aiškiai apibrėžti besilaukiančių moterų svorio kontrolę.

Beveik pusė reproduktyvaus amžiaus moterų Didžiojoje Britanijoje turi antsvorio arba yra nutukusios ir tai reiškia, kad nutukusių nėščių moterų skaičius auga.

Moterys nėštumo metu svorio priauga nevienodai, tai priklauso nuo daugelio dalykų – įskaitant kūdikio svorį, amniotinio skysčio kiekį ir padidėjusį kraujo kiekį motinos organizme – taip pat ir nuo kūno riebalų kiekio. Be to, nėštumo metu kaupiasi papildomi riebalai, kurie sudaro atsargą, kai kūdikis gimsta ir yra maitinamas krūtimi.

Tačiau jei moteris nėštumo metu priauga per daug svorio, tai kelia riziką ir motinai, ir kūdikiui. Be to, gimdymas būna sunkesnis, dažniau atliekama Cezario pjūvio operacija arba gimdymo metu naudojamos replės.

Nors plačiai paplitusi nuomonė, kad moteris nėštumo metu turi valgyti „už du“, iš tiesų per nėštumą moteriai reikia tik šiek tiek daugiau kalorijų.

Per pirmąsias 28 nėštumo savaites nereikia jokių papildomų kalorijų, o per paskutines 12 savaičių moters organizmui reikia tik 200 papildomų kcal – tai atitinka dvi mažas duonos riekeles.

Pernai „Royal College of Midwives and NetMums“ atliktame tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 6 tūkst. moterų, 61 proc. atsakė, kad akušerė neskyrė pakankamai laiko aptarti jų rūpesčiams dėl svorio kontrolės ir mitybos. Tai reiškia, kad daugelis moterų nėštumo metu negauna informacijos apie tai, kaip tokiu svarbiu metu reguliuoti savo svorį.

2010 m. atliktame tyrime teigiama, kad moterys, kurios yra nutukusios arba turi antsvorio, turi būti skatinamos numesti svorį iki nėštumo.

Tačiau jei moteris pastoja, ji nebeturi būti skatinama laikytis liekninančios dietos, nes tai gali pakenkti augančio kūdikio sveikatai, todėl besilaukianti moteris turėtų sveikai maitintis ir daug judėti.

Tačiau ką tai reiškia praktikoje?

JAV paskelbtose gairėse besilaukiančioms moterims svorio reguliavimas nurodytas konkrečiau.

JAV medicinos institutas apibrėžė, kiek svorio galima priaugti nėštumo metu – nuo 11,5 iki 16 kg, jei moters ūgio ir svorio santykio rodiklis normalus.

Gairėse nurodyta, kad moterims, kurios turi antsvorio arba yra nutukusios, nėštumo metu rekomenduojama priaugti mažiau svorio, nei lieknoms moterims. Pavyzdžiui, labiausiai nutukusioms rekomenduojama priaugti nedaugiau nei 9 kg.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją