Kauno apygardos prokuratūros prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl K. Mazurkevičiaus veiksmų. Kaip penktadienį spaudos konferencijoje teigė vieno iš Kauno miesto tarybos komitetų pirmininkas socialdemokratas Artūras Orlauskas, ligoninės vadovas įtariamas dokumentų klastojimu ir lėšų iššvaistymu.

Pareiškimą prokuratūrai pasirašė A. Orlausko bendrapartietis, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas.

Jis, primena ELTA, praėjusios savaitės pabaigoje pasirašė ir dokumentą, įžiebusį konfliktą tarp ligoninės ir jos steigėjos - savivaldybės. Administracijos vadovas A. Navakauskas paskyrė atostogaujantį direktorių pavaduoti nedirbantį toje ligoninėje žmogų.

Prieš vadovo atostogas jo įsakymu paprastai skiriamas įstaigoje dirbantis, ją pažįstantis ir vadybos patirtį turintis tos pačios įstaigos darbuotojas.

Antradienį ligoninėje vyko visuotinis darbuotojų susirinkimas, kur mėginta išsiaiškinti, kas vadovauja ligoninei. Nes rugpjūčio 1-ąją parašytas ligoninės direktoriaus įsakymas skirti laikinuoju ligoninės vadovu Traumatologijos skyriaus vedėją Raimondą Kunicką atšauktas nebuvo. Savivaldybės atsiųstas "direktorius" net nesugebėjo pasakyti, kodėl ligoninė, kuri vis raginama taupyti lėšas, verčiama papildomai ieškoti apie 8 tūkst. litų jo algai.

"Man mokės savivaldybė, nes ji mane įdarbina", - tarė E. Vaitkus ir liepė visiems dirbti. Pats sau numatė darbo grafiką, pagal kurį darbuotųsi ir šeštadieniais, kai ligoninės administracija nedirba. Jo pietų pertrauka įprastą savaitės dieną tęstųsi apie tris valandas.

Antradienį, baigiantis darbo dienai, paskirtasis direktorius su savivaldybės politiku A. Orlausku ir keliais jos administracijos tarnautojais iškvietė šaltkalvį iš privačios firmos bei antstolį dalyvauti atostogaujančio ligoninės vadovo kabineto "paėmimo" procedūroje, išlaužiant ne tik durų, bet ir stalčių spynas.

Ketvirtadienį Kauno miesto apylinkės teismo teisėja Olga Šinkarenko pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir pripažino negaliojančiu savivaldybės administratoriaus direktoriaus A. Navakausko įsakymą laikinuoju Kauno klinikinės ligoninės direktoriumi paskirti kitos gydymo įstaigos atstovą E. Vaitkų.

Ligoninei dabar laikinai vadovauja K. Mazurkevičiaus įsakymu paskirtas gydytojas R. Kunickas.

Penktadienį jis žurnalistams patvirtino, jog prof. E. Vaitkus per porą dienų ne tik nusikopijavo daugybę ligoninės dokumentų, bet ir sustabdė jau vykstančias viešųjų pirkimų procedūras. Jei ne teismo nutartis, penktadienį būtų tekę stabdyti pačios ligoninės veiklą, nes baigtųsi tvarsliavos ir kitų būtiniausių priemonių bei medikamentų atsargos.

Kai kurie socialdemokratų partneriai Kauno miesto savivaldybės valdančiojoje koalicijoje teigė tik iš laikraščių sužinoję, kas vyksta trečioje pagal dydį Kauno regione ligoninėje. Stebėjosi, kokių abejotinų veiksmų imamasi, kad K. Mazurkevičius, miesto tarybos sprendimu paskirtas jos direktoriumi tik iki konkurso, neturėtų galimybės jame dalyvauti. Savivaldybė konkursą organizuoja jau nuo pavasario.

"Žinoma, nesmagu, kad ši istorija plačiai nuskambėjo. Partneriai mūsų neinformavo, kokie iš tikrųjų tikslai čia paslėpti, kam reikėjo pradėti tokį puolimą prieš dabartinį ligoninės vadovą", - sakė "Vieningo Kauno" frakcijos vadovas ir judėjimo lyderis Visvaldas Matijošaitis.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos vadovas Arvydas Garbaravičius taip pat pripažino, jog niekas frakcijai nepaaiškino, kam taip staiga, be jokio konkurso, reikia pasodinti į ligoninės direktoriaus kėdę jos reikalų visai nežinantį žmogų.

"Jeigu jis norėjo pasimokyti direktoriauti, savivaldybė galėjo jam kokius kursus surengti, pigiau būtų kainavę nei direktoriaus alga", - sakė buvęs Kauno meras A. Garbaravičius.

"Viskam yra ribos, ir kyla įtarimas, kad prieš K. Mazurkevičių veikiama turint savanaudiškų interesų. Teigiama, jog direktorius neva daugiau nei už 100 tūkst. litų pirko teisines paslaugas, kurių įstaigai nereikėjo. O juk šiuo metu vyksta 15 bylų, susijusių su šia ligonine. Manau, K. Mazurkevičiaus veiksmai prokuratūrai apskųsti dėl politinių interesų", - kalbėjo miesto tarybos narys liberalcentristas Kęstutis Mikėnas.

Ketvirtadienį viešėdamas Sveikatos mokslų universiteto ligoninėje - Kauno klinikose Premjeras Andrius Kubilius teigė, jog kelia susirūpinimą pastarosiomis dienomis susidariusi situacija Kauno savivaldybei priklausančioje klinikinėje ligoninėje.

"Dėl tos sumaišties, kai prieinama prie netoleruotinų veiksmų, gali kentėti ne tik ligoninės darbuotojai, bet ir pacientai. Būtų gerai, kad politinės jėgos nedarytų įtakos medicinai, nes ji valstybei tikrai brangiai kainuoja. Kai pridaroma klaidų, jas atitaisyti bei atstatyti tiek valdžios, tiek įstaigos prestižą kainuoja dar brangiau", - sakė A. Kubilius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją