Achilo sausgyslės lėtiniai uždegimai, neretai pasibaigiantys sausgyslės plyšimu yra dažną sportininką, ypač profesionalų, varginanti problema. Įvykus sausgyslės plyšimui neretai tenka praleisti visą sezoną.

Pasak Kauno klinikų ortopedijos traumatologijos skyriaus gydytojo ir Sporto traumų ir artroskopijų sektoriaus vadovo prof. Rimtauto Gudo, Achilo sausgyslės plyšimai yra didelė trauma sportininkui, ir tam, kad šito būtų išvengta, taikoma keletas gydymo metodų – visų pirma neoperaciniai metodai.

„Pirmiausia šaliname Achilo sausgyslės uždegimo priežastis. Jų yra labai daug – labai dažnai uždegimai atsiranda dėl kulno anatomijos savybių. Nuo to priklauso, kaip sausgyslė juda pėdos lenkimo ir tiesimo metu. Kadangi sportininkai pradeda sportuoti labai anksti, todėl dar vaikystėje įvyksta Achilo sausgyslės perkrova ir šiek tiek kitaip susiformuoja kulnas, atsiranda kulno išauga, kuri vėliau suaugus ir didėjant krūviams neretai išprovokuoja lėtinį Achilo sausgyslės uždegimą, kuris ir gali baigtis plyšimu“ - sako prof. R. Gudas.

Tačiau gydant tokius dėl kulno anomalijų sukeltus Achilo sausgyslės uždegimus įvairiomis reabilitacinėmis priemonėmis efekto dažniausiai negaunama, todėl vienintelis pasirinkimas, norint išsaugoti Achilo sausgyslę ir tęsti savo sportinę karjerą, yra operacija.

Pasak prof. R. Gudo, įprastinis chirurginis Achilo sausgyslės gydymo būdas yra atviroji operacija, kurios metu atliekamas didelis pjūvis, sausgyslė apžiūrima ir pašalinama po ja esanti kulno atauga, sudarant sąlygas Achilo sausgyslei laisvai judėti. Tačiau Achilo sausgyslės kraujotaka yra labai jautri – toje vietoje odos pjūviai nepageidautini, neretai vien dėl šio pjūvio įvyksta audinių nekrozė ir tenka persodinti odą.

Kauno klinikose jau taikomas naujoviškas Achilo sausgyslės gydymo būdas - endoskopinė operacija, kurios metu pjūviai nenaudojami, o visa operacija atliekama per du mažus pjūvelius su specialia endoskopine aparatūra. Instrumentai ir optinė sistema įvedama per mažus odos pjūvelius ir operacija atliekama vaizdą stebint ekrane. Metodo privalumas, kad operuojant šiuo būdu chirurgo matomas vaizdas yra 10 kartų didesnis nei realus. Dėl to operacija ir visos operacinės manipuliacijos atliekamos itin saugiai, o stebint optikos pagalba visada galima surasti greta esančias patologijas, kurių atvirų operacijų metu pastebėti nėra galimybės Jau kitą dieną po operacijų pacientams leidžiama laisvai judėti, vaikščioti ir remti operuota koja, reabilitacija prasideda jau pirmą pooperacinę parą, o sportuoti grįžtama maždaug po 8-10 savaičių.

Tokių operacijų Kauno klinikų Ortopedijos traumatologijos skyriuje jau yra atlikta apie 10.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)