Tai paaiškėjo Vilniaus miesto 2 apylinkės teismui išnagrinėjus Centro poliklinikos slaugytojos Gražinos V. baudžiamąją bylą. Dabar jau buvusi poliklinikos darbuotoja buvo pripažinta kalta dėl oficialių dokumentų klastojimo ir nubausta 10 MGL dydžio (1 300 Lt) bauda.

„Teismo vertinimu prokuroro siūlomas baudos dydis yra realus, mažinti ar didinti jį nėra pagrindo, tačiau siekiant užtikrinti savalaikį Gražinai V. skirtos baudos mokėjimą, jai nustatytinas ilgesnis, t. y. 6 mėnesių, baudos mokėjimo terminas“, – baudžiamajame įsakyme nusprendė teisėjas Algimantas Valantinas.

Gražinos V. baudžiamasis procesas buvo pabaigtas baudžiamuoju įsakymu – moteris pripažino savo kaltę ir sutiko su prokuroro pasiūlyta bausme.

Su baudžiamosios bylos medžiaga susipažinęs teismas konstatavo, kad Gražina V. suklastojo ir realizavo netikrą dokumentą – į vairuotojo sveikatos patikrinimo pažymos blanką įrašė tikrovės neatitinkančius rankraštinius įrašus apie gydytojų konsultacinės komisijos vienam vilniečiui atliktą sveikatos patikrinimą. Be to, grafoje „parašas“ prie užrašo „Komisijos pirmininkas“ slaugytoja pasirašė gydytojos vardu, o grafoje „parašas“ prie užrašo „Sekretorius“ pasirašė išgalvotu parašu.

Taip pat nustatyta, kad poliklinikos slaugytoja į sveikatos patikrinimo pažymą įrašė išgalvotą pažymos registracijos datą ir numerį.

Pažymoje pasirašė už gydytoją, kuri net negalėjo išduoti tokių dokumentų

Slaugytojos padarytas nusikaltimas paaiškėjo, kai į „Regitrą“ atvykęs vilnietis pateikė poliklinikoje gautą pažymą. Čia dirbanti specialistė pastebėjo, kad ant pažymos yra uždėtas gydytojos, kuri net neturi teisės išduoti tokių dokumentų, antspaudas. Be to, specialistei sukėlė įtarimą, kad dokumente buvo uždėtas ne Centro poliklinikos medicininių pažymų išdavimo komisijos antspaudas.

„Kai piliečiui pasakiau, kad jo pažyma galimai suklastota, jis bandė ginčytis, – ikiteisminio tyrimo metu pasakojo „Regitros“ darbuotoja. – Kadangi pažyma sukėlė abejonių, atsisakiau priimti prašymą, o vėliau kreipiausi į Centro polikliniką, ar tokia medicininė pažyma buvo išduota. Kai buvo gautas atsakymas, kad tokia pažyma šioje įstaigoje nebuvo išrašyta, buvo priimtas sprendimas kreiptis į policiją“.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad slaugytoja Gražina V. buvo išdavusi ne vieną netikrą pažymą, tačiau kitos „Regitros“ darbuotojams įtarimų nesukėlė.

Neprisimena, ar iš žmonių gaudavo pinigų

Per apklausą slaugytoja iš karto pripažino, kad suklastojo vairuotojui reikalingą pažymą, tačiau daugiau nieko konkrečiai negalėjo paaiškinti, nes... dokumentus klastojo ne vieną kartą.

„Kiek tokių netikrų sveikatos patikrinimo pažymų esu išdavusi, nežinau, kadangi jų neregistravau, – pareigūnams kalbėjo Gražina V. – Manau, kad jų buvo ne daugiau kaip penkios. Kad pažymos yra netikros, jas gavę žmonės nežinojo, nes jiems apie tai tikrai nesakydavau“.

Slaugytoja neatskleidė, ar iš žmonių gaudavo atlygį – esą neprisimena.

„Vairuotojo sveikatos patikrinimo pažymoje uždėdavau Centro poliklinikos antspaudus, kuriuos paimdavau kabinete ar registratūroje, bei konsultacinės komisijos gydytojos antspaudą, kadangi gydytoja savo spaudą kartais palikdavo ant stalo kabinete“, – pasakojo išgalvotais parašais pasirašinėjusi moteris.

Pažymas klastojo trys slaugytojos

Gydytoja neurologė, kurios antspaudą ant netikrų dokumentų uždėdavo slaugytoja, pareigūnams sakė, kad išaiškėjus klastojimo faktams į pareigūnus kreipėsi ir Centro poliklinikos administracija.

Centro poliklinikos Vidaus medicinos audito vadovė pareigūnams sakė, kad tyrimo gydymo įstaigoje metu buvo išaiškintos trys slaugytojos, klastojusios vairuotojams reikalingas pažymas.

„Jos prisipažino ir iš karto buvo atleistos iš darbo, – sakė auditorė. – Atliekant auditą paaiškėjo, kad slaugytojos, gydytojoms nežinant, uždėdavo jų antspaudus ant vairuotojų sveikatos patikrinimo pažymų, pačios jas pasirašydavo bei perduodavo kitiems asmenims. Slaugytojos paaiškino, kad tokias pažymas padarydavo savo pažįstamiems ar giminaičiams, tačiau neatmetė galimybės, kad pažymos buvo išduotos ir pašaliniams asmenims“.

Pasak jos, kiek buvo apskritai suklastota vairuotojų sveikatos patikrinimo pažymų, patikrinti neįmanoma, tai nustatyti galima tik išaiškėjus konkrečiam faktui.

Vairuotojas: man net nekilo minčių, kad pažymą išrašė ne gydytoja

Ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas ir pažymos į polikliniką atėjęs vairuotojas. Jis teigė, kad atėjęs į poliklinikos registratūrą paklausė, kur galima gauti pažymą.

„Nuėjau į registratūroje nurodytą kabinetą, – pasakojo vilnietis. – Pasibeldęs ir užėjęs į kabinetą pamačiau moterį, man net nekilo abejonių, kad tai ne gydytoja. Aš jai paaiškinau, kad esu visiškai sveikas, kad nesu gydytas jokiose psichikos sveikatos gydymo įstaigose ir kad man yra reikalinga vairuotojo sveikatos patikrinimo pažyma“.

Vyras sakė, kad buvo registruotas Antakalnio poliklinikoje, tačiau kreipėsi į kitą gydymo įstaigą, nes ji yra arčiau jo namų. „Ta moteris skambino į Antakalnio polikliniką, teiravosi dėl mano ambulatorinės kortelės, o paskui išdavė pažymą“, –sakė vyras.

Jis negalėjo prisiminti, kaip už pažymos išdavimą atsiskaitė – ar pinigus paliko „gydytojai“, ar sumokėjo nustatytą mokestį į poliklinikos kasą.

„Vėliau, kai viskas išaiškėjo, supratau, kad poliklinikos darbuotoja norėjo neteisėtai pasipelnyti, pažeidžiant vairuotojų sveikatos patikrinimo pažymų išdavimo tvarką“, – teigė vyras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją