"Apsinuodijimų korvaloliu ir volokardinu nemažėja. Ką tik grįžau iš reanimacijos, kur gaivinome "nekaltais" vaistais apsinuodijusią pensinio amžiaus moterį. Atgavusi sąmonę, močiutė sakė, kad buvo neramu, todėl gėrė lašiukų. Kai nepadėjo - gėrė dar ir dar, kol atvežė ištiktą komos", - ketvirtadienį Eltai sakė Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vyr. gydytojas Robertas Badaras.

Toksikologas teigė, kad panašių nelaimių būtų galima išvengti, jei žmonės liautųsi patys sprendę, kokius vaistus vartoti ir nepasikonsultavę su gydytojais nepirktų jų vaistinėse.

Nors korvalolis iš apyvartos išimtas praėjusių metų pavasarį, vaistininkų teigimu, jo žmonės vis dar ieško, o sužinoję, kad volokardinas parduodamas tik su receptu - piktinasi.

R. Badaras teigė nesuprantantis kalbų, kad žmonės nebegali laisvai nusipirkti volokardino, nes gydytojui paskyrus šiuos vaistus galima įsigyti su receptais.

"Save gerbianti bobutė kartą per pusę metų būtinai apsilanko poliklinikoje ir gali gauti receptą. O vieno buteliuko - vaistus naudojant, kaip skirta, - užtenka visam pusmečiui", - sakė gydytojas.

Prieš metus iš nereceptinio vaisto volokardiną perklasifikavus į receptinį, jo nebegali nusipirkti ir psichotropinėmis medžiagomis piktnaudžiaujantys asmenys.

"Visi vaistininkai puikiai žinojo, kad bobutės sudarė tik apie 5 proc. visų volokardino ir korvalolio vartotojų. Likusieji šių raminamųjų gerdavo kur kas daugiau nei nurodyta vaisto instrukcijose, nes vienas raminamųjų buteliukas veikė daug efektyviau, o kainavo pigiau už butelį alaus", - aiškino gydytojas.

Vaistininkų duomenimis, laisvai pardavinėjamas korvalolis buvo septintoje dažniausiai Lietuvos vaistinėse pirktų vaistų dešimtuko vietoje. Dažniau už jį pacientai pirko tik neocitramoną, citramoną, paracetamolį, aspiriną, analginą ir aktyvuotą anglį.

Tačiau, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos teigimu, apgailestauti dėl korvalolio dingimo tikrai nereikia, nes toksikologijos centruose nuolat (ir ne visada sėkmingai) tebegelbėjami šiuo preparatu apsinuodiję asmenys.

Farmakologiniu požiūriu korvalolis yra moraliai pasenęs vaistas. Todėl tikimybė, kad jo vėl bus galima nusipirkti vaistinėse, - nedidelė.

Šiuo metu vaistinėse su receptu galima įsigyti volokardino, savo sudėtimi labai panašaus į korvalolį, kuris kokybiškas, tačiau taip pat moraliai pasenęs ir, šiuolaikinio mokslo duomenimis, vartotinas tik pavieniais atvejais.

Šio vaisto registracija mūsų šalyje galiojo iki 2004 m. liepos 5 d., tačiau vaistinėse volokardinas parduodamas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją