Žaidė slėpynes

Vakar Klaipėdoje apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys žaidė slėpynes. Po susitikimo su trijų didžiųjų ligoninių vadovais, ministras susitiko su miesto politikais ir Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku. Tačiau visi šie susitikimai vyko už uždarų durų.

Ministro pageidavimu, žurnalistai niekur nebuvo įleisti. Apie vizitą neužsiminta ir viešumu garsėjančio mero darbotvarkėje.

Vizito metu buvo aptarta įstrigusi Klaipėdos ligoninių pertvarka.
Pasiteiravus dėl slaptumo, R.Šukys teigė, kad vizitas į Klaipėdą buvo nurodytas ministerijos tinklapyje vakar vakare.

"Vizito tikslas – specifinis, darbinis, o ne politinis", – paaiškino ministras.
Mat siekta išsiaiškinti, kiek kitais metais reikės lėšų investicinių projektų įgyvendinimui didžiosiose Klaipėdos ligoninėse.

R.Šukys pasiteisino, kad per vieną dieną nebūtų spėjęs susitikti su visų keturių ligoninių darbuotojais.

Susitikti su medikais ministras pažadėjo tada, kai bus priimti konkretūs sprendimai dėl ligoninių pertvarkos. Nors būtent šis klausimas antrus metus neduoda ramybės uostamiesčio medikų bendruomenei.

Pozicijos nekečia

R.Šukys naujai išrinktų Klaipėdos miesto politikų prašė peržiūrėti ankstesnį savivaldybės sprendimą dėl ligoninių pertvarkos. Jie esą turi išgirsti argumentus dėl reformos būtinybės.
Jeigu politikų sprendimas būtų palankus, būtų įgyvendintas dar prieš porą metų priimtas Vyriausybės nutarimas.

Pagal jį buvo numatyta sujungti Klaipėdos universitetinę ligoninę su Jūrininkų ligonine, o savivaldybės steigėjo teises perduoti ministerijai. Respublikinė Klaipėdos ligoninė, prijungus Vaikų ligoninę, turėjo būti perduota savivaldybei. Tam, kad ateityje būtų įkurtas trečias gydymo ir mokslo centras Lietuvoje.

Tačiau reforma įstrigo – uostamiesčio politikai nesutiko perduoti Klaipėdos universitetinės ligoninės steigėjo teisių. Šiuo metu galiojantys įstatymai nenumato galimybės, kad gydymo įstaiga turėtų du steigėjus.

R.Šukys pakartojo savo pirmtako frazę, kad jei politikai sprendimo nepakeistų, Klaipėda turėtų pamiršti apie trečiojo gydymo ir mokslo centro įkūrimą. Mat tokios gydymo įstaigos steigėju gali būti tik valstybė ir universitetas.

Svarstys rugsėjį

Pasak V.Grubliausko, rimtas pretekstas grįžti prie ligoninių pertvarkos – ministro pažadas dalyvauti tarybos posėdyje.
Meras nesiėmė prognozuoti galimo politikų sprendimo, tačiau užsiminė, kad radikaliems sprendimams, kaip praėjusios kadencijos taryboje, nėra nusiteikta.
Pasak V.Grubliausko, savivaldybė ministrui taip pat išsakė poziciją, kad neatsisakytų priglausti Jūrininkų ligoninės.
Politikai klausimą dėl ligoninių pertvarkos svarstys rugsėjį.