Vėžys retina gyventojus

Pro langus kiekvieną dieną baugščiai į chemijos gamyklas ,,Neo Group“ ir „Indorama“ žvelgiantys gyventojai kalbėjo, kad į Jakų, Sudmantų ir Budrikių kaimus nei rajono valdžia, nei pramonės gigantai rimtai nežiūri.

Tačiau prieš kelerius metus atliktų tyrimų rezultatai šokiravo – Jakuose užfiksuota dvigubai daugiau vėžinių susirgimų, nei visame Klaipėdos rajone.

„Mes iš Klaipėdos į Jakus atsikėlėme prieš dešimt metų. Po dviejų metų, praleistų čia, mano mamai diagnozavo vėžį. Ar tam turėjo įtakos aplinkui atsiradusios pramonės gamyklos, aš nežinau. Tačiau gyvename baimėje“, – aiškino Sudmantų bendruomenės atstovė Aldona Vaitkienė.
Vos už kelių kilometrų nuo chemijos gamyklų įsikūrę naujakuriai dabar jaučiasi lyg patekę į spąstus.

„Mūsų turtas nuvertėjo. Bėgome iš miesto, kad gyventume švarioje aplinkoje. O gavome tiksiančias bombas pašonėje“, – piktinosi šeštadienį į Jakų kaimo bendruomenės šventę susirinkę gyventojai.
Didelių aistrų žmonių tarpe sukėlė Klaipėdos rajono valdžios palaimintas leidimas plėstis Laisvosios ekonominės zonos riboms.

„Kasmet išgirstame vis kitas naujienas. Šis rajono valdžios žingsnis reiškia, kad pramonė dar labiau priartės prie gyvenamųjų namų“, – kalbėjo gyventojai.

Tyrimai neguodžia

Jakų gyventojai tikino, kad iš netoliese esančių įmonių jie gauna aplinkos taršos matavimų ataskaitas, bet tai jų neguodžia.

„Kiekviena gamykla teigia neviršijanti saugumo reikalavimų, tačiau niekas nėra paskaičiavęs, kokią koncentraciją sudaro oro tarša kartu susumavus visų Klaipėdos pašonėje įsikūrusių gamyklų išmetimus“, – pastebėjo Jakų gyventoja Lijana Simonaitytė-Sinušienė.
Jakiškis Kęstas Dvarionas aiškino, kad gyventojai net neturi jokios galimybės užsisakyti nepriklausomus ekspertus tokiems tyrimams.

„Visuomenės sveikatos centras neturi įrenginių tokiems matavimams, o užsisakyti ekspertus kainuoja keliasdešimt tūkstančių“, – tikino vyras.
Kitapus autostrados priešais Jakus įsikūrę Sudmantų kaimo gyventojai taip pat mėgino domėtis, kokią dozę ore sklandančių pavojingų medžiagų jie gauna.

„Jei taršos tyrimus užsako pati įmonė, ar gali jie būti objektyvūs?“ – retoriškai klausė sudmantiškė Loreta Kuprienė.

Gyventojai pastebėjo, kad vietos gyventojus audrina naujas gandas apie tai, kad pašonėje ketinama statyti dar vieną chemijos gamyklą.

„Aš brolį palaidojau. Jis sirgo stemplės vėžiu. O kas toliau? Nors politikai šaiposi, kad mūsų gyvenvietė esą išmirs nuo automobilių į orą išmetamų teršalų, tačiau niekas taip ir neatsakė, kokią įtaką mūsų sveikatai daro tokia gamyklų gausa. Juk vieną naktį mes atsigulėme dar gyvenamųjų namų rajone, o pabudome – gamyklų pašonėje“, – kalbėjo Jakuose gimusi ir tebegyvenanti L.Simonaitytė-Sinušienė.

Tačiau Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos direktoriaus pavaduotojas Raimondas Bakas paneigė gandus, kad rajone atsiras tereftalio rūgšties gamykla.
„Rajono bendrasis planas numato čia pramoninę zoną. Rajono taryba spręs, kokia pramonės šaka bus priimtina, o kokia ne. Tai, kad žmonės piktinasi aplinkos užterštumu, esame pateikę viešai informaciją apie susumuotus visų LEZ įmonių taršos parametrus. Jie tikrai neviršija normų“, – aiškio R.Bakas.

Kiek „Neo Group“ įmonės 112 hektarų plote bus gamyklų? R.Bakas sakė dar nežinantis.
„Gal 112, o gal tik viena ar dvi. Žiūrėsime, kokie bus investuotojų poreikiai“, – tikino R.Bakas.
"Bus kaip Černobylyje"

Jakiškiai guodėsi, kad horizonte ėmus dygti chemijos gamykloms, gyventojų nekilnojamo turto vertė smuko maksimaliai.

„Turėjo žmonės paveldėję didžiulius žemės sklypus. Galima sakyti, kad jie dabar jau užmarinuoti. Niekas jų neperka. Čia kaip Černobylyje bus – drieksis negyvenamos žemės“, – aiškino Jakų gyventojas K.Dvarionas.

Žinomas pramogų pasaulio atstovas Deivydas Zvonkus taip pat prisipažino, kad buvusios savo šeimos namo Jakuose niekaip negali parduoti.

„Niekas neperka. Nors ir ne laikas parduoti. Mūsų namas kiek toliau, tačiau suprantu tuos, kurių namai prie pat gamyklos. Kas gi pirks?“ – tikino D.Zvonkus.

Šalia kelio Jakai-Dovilai sklypą turintis Kazys Pivorius tikino, kad Jakuose sklypų kainos krito katastrofiškai.

„Visi šie monstrai – ne dovana, jei vėjelis nuo gamyklų pusės, mes viską jaučiame. Optimizmo jokio. Bėgome iš miesto. O bėgdami nuo vilko, užšokome ant meškos, – kalbėjo po savo sklypą vaikštinėjantis vyras.

Jakuose gimęs ir augęs Kazys tikino, kad kaimynystėje įsikūrė neeiliniai žmonės.
„Čia gyvena vieno Nidos restorano savininkas, ten toliau – vienos stambios įmonės savininkas, o čia – finansų grupės vadovas. Žmonės mokėjo nemažus pinigus vien už gerą vietą. O dabar niekas nepirktų“, – kalbėjo vyras.


Atsiras mirtininkų kaimas?

Lankstydami abiejų rankų pirštus, beskaičiuodami kokius padarinius Jakų gyventojai jaučia, bendruomenės nariai šiurpo.

„Vien LEZ teritorijoje visa krūva gamyklų. Esame pačiame viduryje net kelių šiuo metu veikiančių ir dar statomų gamyklų poveikio zonoje. Jei ir toliau taip, čia bus neįmanoma gyventi. Skamba žiauriai, bet būsime mirtininkų kaimas“, – tikino L.Kuprienė.
Vietos gyventojai chemijos gamyklų atstovų buvo prašę įrengti apsauginę tvorelę nuo gamyklos pusės.

Tačiau pastaruoju metu Jakų bendruomenė tikino pajutusi šaltuką iš „Neo Group“ įmonės atstovų.
„Neseniai išgirdome šokiruojančią frazę – esą mes tampame nekonstruktyvia bendruomene, todėl jie esą nemato reikalo tolimesniam bendradarbiavimui. Mes niekam nerūpime“, – tikino Jakų kaimo bendruomenės pirmininkė Ingrida Narbutienė.
„Buvo pasakyta, kad neskleistume nepasitenkinimo, nes ir tų pačių kelių litų bendruomenė negaus“, – sakė K.Dvarionas.

Bendruomenėms – centai

Įmonės iniciatyvą Jakų prie bendruomenės namų pastatyti biotualetą gyventojai įvertino kaip pasityčiojimą.

„Įmonė skelbėsi, kad aplink esančioms bendruomenėms skyrė po 5 tūkst. litų. Tai štai kokie verslininkų prioritetai“, – kalbėjo Jakų bendruomenės pirmininkė I.Narbutienė.
„Neo Group“ įmonės personalo ir komunikacijos direktorė Rūta Litvinienė aiškino, kad bendruomenėms buvo skirta tiek, kiek jos prašė.
Tačiau gyventojai stebėjosi, kad Gargždų futbolo komandos rėmimui nuo 2005 metų iki šiemet „Neo Group“ sugebėjo rasti net 583 tūkst. litų.

„Įmonė prisidėjo prie Budrikių kaimo teritorijoje esančio parko sutvarkymo studijos. Tačiau tai ir tiek“, – pastebėjo I.Narbutienė.

Mero balsas – lemiamas

Klaipėdos rajono tarybai, balsuojant dėl „Neo Group“ 112 hektarų sklypo patekimo į laisvąją ekonominę zoną, garsiai paskelbti balsavimo rezultatai skyrėsi nuo balsavimo biuletenių.
Buvo paskelbta, kad iš 26 tarybos narių, už balsavo 14, prieš – 5, o 6 tarybos nariai susilaikė. Tačiau suskaičiavus balsavimo lapus, paaiškėjo, kad 13 pasisakė už, o 13 prieš.
Klaipėdos rajono mero Sigito Karbausko pasiteiravus, kaip galėjo taip skirtis balsavo rezultatai, meras prarado savitvardą ir puolė auklėti žiniasklaidą.

„Perbalsuoti nereikės. Čia tie neatitikimai jau ne pirmą kartą buvo. Arba tarybos narys nori pasirodyti prieš rinkėjus, arba apsirinka komisija. Mano balsas buvo lemiamas. Man neįdomu, ką jūs parašysite. Aš žinau tuos jūsų žmones, kurie čia jums piktinasi“, – aiškino S.Karbauskis.
Rajono vadovo paklausus, ką jis mano dėl Jakų, Sudmantų ir Budrikių gyventojų nuogąstavimų, kad pramoninės zonos žmonėms priartės prie jų tvorų ir kas iš to turės naudos, S.Karbauskis tik liejo emocijas.

„Klausimai tendencingi. „Neo Group“ tiek bendruomenėms, tiek kitiems projektams yra skyrusi 1,8 mln., bet ne pinigais reikia pirkti sveikatą. Įmonė skyrė 580 tūkst. „Gargždų bangos“ komandai, kur mano žmona yra tik nedidelė dalininkė“, – aiškino meras.

S.Karbauskas pareiškė, kad jis šiuo metu atostogauja ir bendrauti nebenori.

Petras Serapinas Gargždų pirminės sveikatos centro vyr. gydytojas:

Mes atlikome analizę, kokiomis ligomis serga Jakų gyventojai. Buvo stebimi onkologinės ir plaučių bei kvėpavimo takų ligos. Tačiau tai nereiškia, kad tai nauji atvejai, ir daryti išvados, kad tai susiję su chemijos įmonėmis, negalime. Norint turėti tikslius duomenis, ar šios įmonės tiesiogiai lėmė vėžinių susirgimų padaugėjimą, reikėtų visai kitaip atlikti tokius skaičiavimus.

Pirma, mes nežinome, kokius ligonius aptarnavo mūsų ambulatorija. Galbūt dalis Jakų gyventojų, sergančių arba sveikų, yra priregistruoti Klaipėdoje. Mes galėjome fiksuoti tik į mūsų medikus besikreipiančius. Per 2009 metus naujai kvėpavimo ligomis susirgo 5 žmonės, o 2010-aisiais fiksuotas tik vienas atvejis. Pernai Jakuose užfiksavome tris naujus onkologinius susirgimus. Tokio tyrimo reikėjo, nes tikėjomės gauti paramos iš „Neo Group“ Jakų medicinos punkto patalpų remontui. Tiesa, paramos negavome.

Sergamumas

Kvėpavimo takų susirgimų 1 tūkst. gyventojų:


2008 m. Jakuose – 66,6 atvejai, rajone – 40,5.
2009 m. Jakuose – 54,5 atvejai, rajone – 35,7.
2010 m. Jakuose – 59,7 atvejai, rajone – 35,7.

Onkologinių susirgimų 1 tūkst. gyventojų:

2008 m. Jakuose – 21,9 atvejų, rajone 10,2.
2009 m. Jakuose – 19,4 atvejų, rajone – 13,8.
2010 m. Jakuose – 35,8 atvejai, rajone – 14,6.