Leidinyje „The Lancet Oncology“ paskelbtas tyrimas, kuriame buvo ištirta daugiau nei vienas milijonas moterų, teigiama, kad cheminės medžiagos, skatinančios augimą, taip pat gali skatinti auglius.
Vėžio tyrimų organizacija (Cancer Research UK) pranešė, kad aukšti žmonės neturėtų nerimauti dėl šių išvadų.

Tyrime dalyvavo 1,3 mln. vidutinio amžiaus moterų iš Didžiosios Britanijos, tyrimas buvo vykdomas 1996–2001 m.

Jame su ūgiu buvo susieta 10 vėžio atmainų – gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos vėžys, piktybinė melanoma, krūties, gimdos, kiaušidžių, inkstų vėžys, limfoma, ne Hodgkino limfoma ir leukemija.

Aukščiausiems žmonėms (aukštesniems nei 175 cm) grėsė 37 proc. didesnė rizika susirgti onkologine liga nei žemiausiems (žemesniems nei 152 cm).

Nors buvo tiriamos tik moterys, tyrėjai pasakė, kad panašus ryšys tarp ūgio ir sergamumo būdingas ir vyrams.

Jie išanalizavo dešimt kitų tyrimų, kuriuose buvo užfiksuota, kad ir vyrams būdingas šis ryšys.

Tyrimui vadovavusi dr. Jane Green iš Oxfordo universiteto pasakė BBC: „Akivaizdu, kad pats ūgis neturi tiesioginės įtakos vėžiniams susirgimams, bet gali būti kito tiesioginio veiksnio rodiklis.“

Mokslininkai mano, jog kadangi egzistuoja ryšys tarp daugybės vėžio rūšių, greičiausiai, egzistuoja ir bendras mechanizmas.

Jų manymu, tai paaiškinti gali augimo hormonai – tokie kaip į insuliną panašūs augimo faktoriai (tačiau tai kol kas dar neįrodyta).

Didesnis augimo faktorių kiekis gali veikti dviem būdais. Visų pirma, aukštesnių žmonių organizme daugiau ląstelių, reiškia, daugiau jų gali mutuoti ir išsivystyti į auglius. Kita versija, jie pagreitina organizme ląstelių dalijimosi ir kaitos tempą, todėl vėžio rizika didėja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją